DVHN commentaar | Het recht om zelf over je lichaam te beslissen, verdient een stevige juridische basis. Tijd om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen

Een verworven recht kun je altijd weer verliezen. Hoezeer het recht in kwestie ook vanzelf lijkt te spreken. Inwoners van de Verenigde Staten werden vorige week ruw met hun neus op dat feit gedrukt.

Protesterende studenten in New York. In de VS demonstreerden voor- en tegenstanders om de mogelijke aanpassingen van de abortuswetgeving.

Protesterende studenten in New York. In de VS demonstreerden voor- en tegenstanders om de mogelijke aanpassingen van de abortuswetgeving. Foto: EPA

Het Amerikaanse Hooggerechtshof overweegt om een bijna vijftig jaar oude beslissing terug te draaien: het landelijke recht op abortus. Als dat inderdaad doorgaat, hebben afzonderlijke staten de mogelijkheid om het afbreken van een ongewenste zwangerschap te verbieden.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu