Tv-serie The Wire laat een stuk Amerika zien waar de meeste Amerikanen met een boog omheen lopen | column Jan Postma

Twintig jaar geleden werd de eerste aflevering uitgezonden van misschien wel de beste Amerikaanse tv-serie ooit: The Wire. Ik vond het in eerste instantie helemaal niets. Te veel personages en het ging me te langzaam. Pas na een bezoek aan Baltimore, de stad waar het zich afspeelt, ging ik zien wat anderen al eerder zagen. The Wire laat een stuk Amerika zien waar de meeste Amerikanen met een boog omheen lopen, en brengt het zo de huiskamer in.

Baltimore. FOTO PIXABAY

Baltimore. FOTO PIXABAY

Je zou The Wire kunnen omschrijven als een politieserie. In de basis draait het om agenten die jagen op drugsdealers. Maar het is veel meer dan dat. Uiteindelijk vertelt de serie het verhaal van een hele stad. In vijf seizoenen zien we naast politieagenten en dealers ook havenarbeiders, politici, journalisten, scholieren en leraren. Zo wordt Baltimore laag voor laag afgepeld, inclusief alles wat er verkeerd gaat.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu