Column Harald Buit: Opvang

Laatst was ik op uitnodiging van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bij de handhaving en toezichtlocatie (htl) in Hoogeveen, voor een stand-van-zakenverhaal.

Columnist Harald Buit.

Columnist Harald Buit. Foto: Gerrit Boer

De htl is sinds februari de opvolger van de extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl). In de volksmond heet de opvanglocatie ‘aso-azc’. Dat bekt kennelijk beter. En koppenmakers zijn er blij mee. Maar goed. In die htl werken overlastgevende asielzoekers onder begeleiding aan verbetering van hun gedrag. Er is plaats voor 50 lastpakken.

De speciale locatie kent een strikt regime. Met gedragstrainingen, verplichte programma’s, controles, gesprekken en observaties. De locatiemanager in Hoogeveen vertelde dat de helft van deze amokmakers voortijdig uit de opvanglocatie vertrekt. Vermoedelijk naar ons omringende landen.

Onwillekeurig gingen mijn gedachten naar de kinderen in de overvolle Griekse vluchtelingenkampen, die vaak leven onder erbarmelijke omstandigheden. Ongeveer 42.000 mensen, onder wie 5500 kinderen, moeten er zien te overleven. Het kabinet wil niet meewerken aan de opvang van 500 vluchtelingenkinderen in ons land. Een motie daartoe haalde begin juli geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Kennelijk is het belangrijker om veel energie en geld te steken in een groepje lastposten van wie één op de twee ons land het liefst zo snel mogelijk wil ontvluchten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu