Column Harald Buit: Rechterhanden

We hebben weer een snaarstrakke oprit. Eentje waar je in het donker geen enkels meer breekt. De bestrating van zo’n 50 vierkante meter moesten we zelf verwijderen: een lesje in nederigheid.

Columnist Harald Buit.

Columnist Harald Buit. Foto: Gerrit Boer

Voor het opnieuw leggen van de stenen kwamen twee mannetjes uit de omgeving van Vriezenveen. Strak volgens afspraak stonden ze ‘s ochtends vroeg voor de deur. ,,Dit is voor ons ja bijna butenlaand ’’, grijnsde de ‘chef’, om vervolgens materieel en onvermijdelijke bouwradio uit te laden.

Welke piratenzender ze op hadden staan, weet ik niet. Maar een mierzoet nummer van Marianne Weber ging naadloos over in Highway to Hell van AC/DC. Dat het in de loop van de ochtend begon te regenen had geen enkele invloed op het opgeruimde gemoed van het tweetal. Zingen, fluiten, lachen en vooral knoert-hard werken. De humor was nooit ver weg.

Tussen twee happen saucijzenbroodje: ,,Weet jij waarom een collega van mij met dit werk gestopt is? Straatvrees.’’ Zijn lach bulderde door de buurt. Ik heb veel respect voor mensen met twee rechterhanden. Mijn vader werkte 40 jaar in de bouw, als timmerman.

Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Niks rekenmachine of computer. Gewoon een stukkie papier, duimstok en timmermanspotlood. Bij de overdracht van zijn genenpakket heeft een deel kennelijk een andere afslag genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu