Column Herman Sandman: Aardscheerder

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

We zijn gisteren op 6,2 miljoen kilometer gepasseerd door asteroïde 1998 OR2. Wie abonnee is op deze krant weet dat door de pagina In Beeld , waarin belangrijke dagen, gebeurtenissen en feiten met foto’s en infographics worden verteld. Een pagina waar je, of je wilt of niet, altijd even naar kijkt.

Tenminste, wie de krant leest. Wie de krant niet leest mist iets.

Een object zo dichtbij - 6,2 miljoen kilometer geldt als rakelings - heet ‘aardscheerder’. De vakterm voor een planetoïde (of asteroïde) met een zodanige baan om de zon dat die dicht bij ons kan komen en een potentiële ramp, lees: botsing, vormt.

De asteroïde hangt op In Beeld boven Manhattan. De hele stad zou worden verwoest. Sterker: als 1998 OR2 ons om 11.56 had geraakt en dat is niet gebeurd anders was deze krant niet verschenen, was de aarde vernietigd. Dan had niemand het meer over corona gehad.

Angst is soms mijn raadgever en dus lees ik huiverend dat van de 22.000 ‘nabij-aarde-asteroïden’ er 1955 potentieel gevaarlijk zijn.

De 1998 OR2 komt in 2079 het dichtstbij langs, op 1,5 miljoen kilometer. Nog ver, je rijdt het niet op een zondagmiddag, maar er zal iets op zo’n asteroïde gebeuren, de verschuiving van een stofje of zo, waardoor de baan verandert.

In 2079 hoop ik 113 te worden. De kans is groot dat mij dan de koezen nait meer jeuken , maar.... In 2027, over zeven jaar, komt er een andere enorme asteroïde langs: 1990 MU. Op zeg 4,6 miljoen kilometer. Dat is nog rakelingser dan gisteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu