Column Herman Sandman: Cola met mentos

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Jongste zoon mocht naar een klasgenoot. Ze moesten een filmpje maken voor Duits, dus ik bracht hem met de auto. Zijn broer sloeg nog geen uur later alarm: ,,Hij zit in de Mac!’’

We reageerden van ‘okeeee’, maar konden niks. Ik besloot hem te appen: ‘Zit je in de Mac?’ Hij antwoordde, totaal niet verbaasd dat we het wisten, met ‘ja’ en ‘zat’. Met andere woorden: ze waren er al niet meer. We hoopten er maar weer het beste van.

,,Dusss, meneer zat in die Mekkie’’, zei ik toen ik hem eind van de middag ophaalde. Een bezoek aan het snelle hap-restaurant bleek nog het meest onschuldige wat meneer had uitgespookt.

,,We hebben ook cola en mentos en eieren gekocht’’, bekende hij, want onze zoons vertellen alles, zeker als ze er trots op zijn.

,,Als je mentos in cola doet dan ontploft de fles. Toch?’’, vroeg ik.

,,Zoiets.’’

Wat ze, de twee hadden andere klasgenootjes opgetrommeld, met de eieren hadden gedaan hoorde ik nog voor we bij de brug waren die de grens vormde tussen stad en ommeland.

De heren stonden in een kring, draaiden de fles rond op de grond en naar wie de opening wees mocht gooien en de anderen moesten maken dat ze wegkwamen.

,,Dus voor hetzelfde zat je nu bij mij in de auto met je hele rug vol ei?’'

,,Klopt.’’

Filmpje was wel gelukt, maar een week later mailde de Duits docent. Het moest opnieuw. Ze hadden het in het Nederlands gedaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu