Column Herman Sandman: Echte liefde

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Juliette Gréco is dood. De Franse zangeres en actrice overleed woensdag op 93-jarige leeftijd. Een soort van toeval, want ik keek vier dagen daarvoor Miles Davis: Birth of the Cool en zij kwam in die film voor en ik dacht: hé Greco, leeft die nog?

De ‘muze van het existentialisme’, die alleen zwarte kleren droeg, had een relatie met de jazztrompettist toen hij in Parijs verbleef.

Liefde op het eerste gezicht.

Ze werkte met echt grote namen en stond 66 jaar op het podium. Een van haar mooiste uitspraken deed Gréco in 2015 in Trouw, toen ze afscheid nam en voor de laatste keer optrad in Nederland.

,,Poëzie, muziek, kunsten en kunstenaars kunnen de mens gelukkig maken. Ze maken gaten in muren, maken vensters, en openen die, zodat er licht en lucht binnenkomt. Dat heb ik ook mijn leven lang geprobeerd. Een beetje in de harten van de mensen komen.’’

De relatie tussen Gréco en Davis stopte toen hij, met frisse tegenzin, terugging naar de USA. Wat ik apart vond.

Als je zo van elkaar houdt, blijf je bij elkaar.

Jean-Paul Sartre zat daar blijkbaar ook mee, want die vroeg Davis waarom hij niet gewoon met Gréco trouwde.

Antwoord: ,,Omdat ik verliefd op haar ben.’’

Wat het helemaal raar maakte, maar Gréco zegt in Trouw: ,,Hij wist dat een blanke vrouw met een donkere man in 1949 in de VS niet met elkaar konden trouwen. Hij wist dat dat me ongelukkig zou maken, en dat wilde hij niet. Dat is echte liefde.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu