Column Herman Sandman: Een foto van Mainz

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Brede rivier, torens van rode steen, vakwerkhuizen, grote gebouwen, schepen langs de kade. Het is Duitsland, het is de deelstaat Rijnland-Palts, het is een foto van Mainz.

De meeste dagen van mijn leven gaan voorbij zonder de gedachte aan Mainz. Er is geen reden waarom de stad mij ineens fascineert, maar zoiets regelmatig voor. Ik blijf bij de gekste dingen hangen. Het is de kreet ‘een foto van Mainz’ die voorbij kwam, op de een of andere manier triggerde en niet meer uit mijn hoofd ging.

Misschien omdat Mainz een mooi woord is.

Een verlate echo van onze vakanties in Duitsland. Ik bewaar prettige herinneringen aan het land. Zeg ‘Bad Lauterberg’, ‘‘Holzminden’, ‘Altenahr’ of ‘Karlsruhe’ en je kunt me wegdragen. Drie dagen niet aanspreekbaar omdat ik in gedachten stenen met kwarts zoek op een berghelling, in een bootje op een stuwmeer dobber of op de oever van de Weser met een kiepauto zit te spelen.

Ik ben nog nooit in Mainz geweest.

Wikiwand biedt een mooie omschrijving van wat op foto’s van Mainz is te zien: ‘De stad ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de plaats, waar de Main in de Rijn vloeit.’

Mainz is de geboorteplaats van Jochen Rindt. Formule 1-coureur. Verongelukte op 28-jarige leeftijd tijdens de training voor de Grand Prix van Italië. Zijn voorsprong op de rest was toen al zo groot dat hij postuum wereldkampioen werd.

Ik vond dat zielig, als kind.

Hij was ook wees.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu