Column Herman Sandman: Met bacon

Portret Herman Sandman Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong Marcel Jurian de Jong

We hebben weer blikken smac in huis. En knakworsten. Zonnebloemolie. Een beetje tussen neus en lippen door raakt de voorraadkast steeds meer gevuld met houdbare etenswaren die in mijn jeugd in de kelder onder de trap stonden.

Haring in tomatensaus.

Ik heb het in jaren niet gegeten. Waarom niet? Heel goede vraag. Asperges uit een potje, pakjes aardappelpuree, het is een kwestie van tijd. Een van mijn lievelingsgerechten was rijst met goulash en de goulash dan uit blik. Het water loopt me al in de mond..

Ons huis heeft sinds kort ook een voorraadkast. Mijn vrouw wilde, na de installatie van de nieuwe combiketel november vorig jaar, toen je nog gewoon een installateur aan huis kon laten komen, legplanken in het stookhok. Toen ik daar mee klaar was plaatste ze er tot mijn verbazing geen serviezen, dozen elpees, winterschoenen en ordners, Het is een opslagplek voor voedsel geworden.

Waarom? Heel goede vraag. Maar tot mijn genoegen zie ik blikjes fruitcocktail op sap. Lekker met slagroom, dat dan wel ouderwets geklopt. Ik sluit niet uit dat ik er droge worsten aan het plafond hang.

Het spijsverteringskanaal, gewend als het is aan verse groente, fruit, olijfolie en humus, moet er wel weer aan wennen en toen oudste zoon plots naast mij stond klonk het: ,,Pap! Joe! Wat heb je wel niet gegeten? Zwerfkatten in dieselolie?’’

Maar dinsdag, toen ik vroeg waar iedereen zin aan had, klonk het: ,,P annenkoeken!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu