Column Herman Sandman: Niet met droge ogen

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Hoe snel het kan gaan. Wij, Nederland, raken in een paar uur, de tijd die het kost om van Nederland naar Griekenland te vliegen, de koning én de minister-president kwijt.

Ze kunnen nog slechts één ding doen: aftreden. Dit kun je niet met droge ogen verkopen. De term ‘verkeerde inschatting’ is een gotspe.

Ik verbaas me ongeveer elke week wel over iets en in tijden van corona neemt het aantal verbazingen en de intensiteit ervan toe, maar dit slaat alles. Hoe haal je het in je hoofd?

In het geval van Mark Rutte is het, denk ik, jammer. Ik geloof dat de man naar eer en geweten Nederland door de coronacrisis probeert te loodsen. Met het terugtreden van de koning én, uiteraard, zijn koningin, heb ik totaal geen moeite.

Ik heb het altijd vrij bijzonder gevonden dat mensen vanwege hun afkomst op een troon van privileges worden gehesen.

Stoppen lijkt me voor henzelf ook beter. Er zijn boeken geschreven over hoe de Oranjes met hun positie omgaan en de jongste telgen doen zelfs in tijden van corona weinig om het imago van graaimonarchen te verbeteren.

Een koning die op vakantie gaat drie dagen na het dringend advies aan alle Nederlanders om zoveel mogelijk thuis te blijven, is geen koning. En de premier die daar geen stokje voor steekt moet een stap terug doen.

Het wordt de complotdenkers ook wel gemakkelijk gemaakt, zo.

Oh..., eh..., shit..., dit is natuurlijk een mening en ik schrijf dit vier dagen nadat ik zei dat ik zo klaar ben met meningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu