Een geboortegolf in oktober? Dat betekent dat er in januari van alles is gebeurd | Column Herman Sandman

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

We kunnen in oktober een geboortegolf tegemoet zien, hoor ik op maandag tijdens een commissievergadering van de gemeente waar ik vandaan kom.

Ik twijfel even of ik het goed hoor. Het land van mijn vaders is een dunbevolkt gebied bij de grens met Duitsland dus een paar baby’s erbij heet daar al snel een geboortegolf, maar volgens mij, nogmaals, als ik goed heb geluisterd, wordt zelfs het hele noorden bedoeld.

Het heeft, luidt de korte uitleg, uiteraard te maken met corona.

Een coronageboortegolf.

Ik meteen checken op internet, maar ik krijg de melding nergens echt bevestigd. Alleen De Gelderlander spreekt van een geboortegolf in oktober, in een bericht over ziekenhuis Rivierenland in Tiel, waar in januari dit jaar achttien baby’s meer zijn geboren dan anders.

Stijging van dertig procent. Lijkt mij een golf, ja.

De andere berichten over coronageboortegolven zijn van vorig jaar. Wat ik ook lees is dat de sterren niet stil hebben gezeten, want er zijn veel nieuwe sterretjes in het heelal en ik zie artikelen over geboortegolven in dierentuinen. Maar ook daar gebruiken ze die term al als in het broedseizoen twee blauwbilgorgels in plaats van één ter wereld komen.

Als het klopt wat ik hoor, verbaast dat.

Een geboortegolf in oktober betekent dat er in januari van alles is gebeurd.

Terwijl ik dacht dat we met zijn allen somber voor het raam stonden , lagen veel noorderlingen dus gewoon te neuken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu