Column Rosa Timmer: Emotionele kat

Rosa Timmer. Foto Marcel Jurian de Jong.

Rosa Timmer. Foto Marcel Jurian de Jong.

’s Nachts begint standaard de ellende. Mijn vriendin heeft een kat en in plaats van dat hij zichzelf vermaakt door de buurtkatten te berijden of een willekeurig vechtpartijtje te beginnen, krabt hij hele nachten aan één stuk door aan de slaapkamerdeur. Er zijn mensen voor minder doorgedraaid.

Niets wat ik doe kan hem bekoren. Ik geef hem melk ’s ochtends, koop speeltjes, deel de plek op schoot bij mijn vriendin met hem, maar het is allemaal niet genoeg. Sterker nog, hij blaast naar me als ik het waag mijn koffiekopje te pakken.

Vriendin schrikt er niet van. Hij heeft haar veel ergere dingen aangedaan. Zo viel hij haar vanuit het niets van achteren aan, en klauwde met zijn nagels haar wangen open. Ze doet elk incident liefkozend af met frases als ,,het is een emotionele kat’’ ,,hij moet wennen’’, ,,hij heeft me gewoon gemist’’.

Terwijl ik fantaseer over hoe ik kalmerende middelen door zijn brokjes kan roeren om hem voor eens en altijd het zwijgen op te leggen, hoor ik een keiharde krijs. Het duurt even voor ik zie waar het vandaan komt. Het is de kat die me is gevolgd naar de keuken. Met mijn dikke Nike-gymp ben ik op zijn poot gaan staan.

Ik sprint weg, niet wetende hoe deze kastijding zijn liefde voor mij ineens zou doen ontspruiten. Als ik op de bank ga zitten, rent hij op me af. In een poging me te verweren voor wat gaat komen, bescherm ik mijn gezicht met mijn handen. Het wordt het stil. Geen allesvernietigende wraakzuchtige nagels in mijn nek? Na een tijdje durf ik pas te kijken.

Hij ligt voor mij, op zijn rug. Trillend aai ik zijn buikje en hij begint te spinnen, een geluid dat ik alleen van horen zeggen ken.

De dagen erna wijkt hij geen moment van mijn zijde. Hij zit op mijn schoot terwijl ik werk, sluipt mee de douche in en we hebben samen inmiddels favoriete programma’s op tv gevonden. Wij hebben geen probleem meer.

Alleen nog even vertellen aan mijn vriendin dat ze een nieuwe slaapplek moet vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu