Column: Rosa Timmer en de Huisgenoot

Rosa Timmer. Foto Marcel Jurian de Jong.

Rosa Timmer. Foto Marcel Jurian de Jong.

In een appartement op hoogte wonen is altijd een grote droom van mij geweest. En elke keer dat ik opkijk van mijn thuiskantoor (de eettafel) en de Martinitoren voor me zie, weet ik hoeveel geluk ik heb.

Blijkbaar kan het prachtige uitzicht niet alles helen. Een van mijn nabije buren heeft een verschrikkelijk kutleven. Althans, dat is wat ik begrijp. Het begon met nachtelijke ruzies met de vrouw die hij standaard zijn ‘huisgenoot’ noemt. Daarna kwamen de avonden erbij en inmiddels kan het ook op middagen raak zijn.

Zijn huisgenoot is ofwel erg sensitief, of iets meer dan een huisgenoot, want de debatten draaien toch voornamelijk rond de onderwerpen trouw, liegen en bij elkaar blijven of niet.

Als ik haar in de lift tegenkom, keert ze standaard haar rug naar me toe. Ook voor de coronatijd al. In de spiegel zie ik dan dat haar ogen gezwollen zijn van het huilen. Als ik hem tegenkom, kan er net een mager knikje af.
Kom ik ze samen tegen, dan hebben ze niet eens door dat ik besta. Laatst waren ze in zo’n discussie verwikkeld op straat dat hij haar bij haar nek greep, en zij hem trapte.

,,Hallo, hallo, gaat het?’’ vroeg ik in een domme poging ook maar wat te doen. Ze negeerden het. Ik appte hem later nog of hij misschien een keer bij mij koffie wilde drinken. Omdat het soms goed is om een pauze te hebben van je huisgenoten.

Hij reageerde niet.

Deze week maakten ze het zo bont, dat de huisgenote alleen nog maar kon krijsen. Privacy is een groot goed, maar omdat ik niet kon garanderen dat ze elkaar niet aan het vermoorden waren, ging ik toch maar kijken. Ze deden na lang aanbellen open.

,,Sorry voor het schreeuwen’’, zeiden ze met gezwollen gezichten. ,,Ik ben gewoon te dramatisch’’, vulde zij aan. Ik deed het koffieaanbod weer. Ze weigerden.

Sorry, dacht ik toen ook. Sorry, dat jullie zo weinig vertrouwen hebben in de liefde dat je dit voor vol aanziet.

De volgende dag begon het schreeuwen om negen uur ’s ochtends.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu