Ik zit te vissen langs het diep, buurman ziet mij en roept: ‘Kijk je uit voor de knut?’ | Column Herman Sandman

Portret Herman Sandman

Portret Herman Sandman Foto: Marcel Jurian de Jong

Er klinkt een bel. Ik zit te vissen langs het diep voor ons huis, kijk achterom en zie de buurman met gereedschap in de weer. Hij ziet mij en roept: ,,Kijk je uit voor de knut?’’

Ik heb echt geen idee wat daarop te antwoorden. Buurman ziet mijn verwarring, steekt met gereedschap en al de weg over en legt uit.

,,Is een soort beestje. Die zitten hier en die prikken en dat jeukt.’’

Of het een nieuw soort beestje was, ons land binnengekomen met de huidige klimaatverandering, wist hij niet. Ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord, maar de buurman meldde wel dat je er aardig last van kon hebben.

Wat kon kloppen. Mijn vrouw en ik werden soms wakker van een ‘gekke jeuk’, niet afkomstig van de gewone steekmugjes, de neefjes . Hoogleraar Piet Verdonschot legde twee jaar geleden in een stuk in Trouw met de kop ‘Knutten, wat zijn dat voor beesten?’ uit dat het familie van de mug is, edoch een stuk kleiner.

Knutten leven volgens de wetenschapper vooral in moerassige plaatsen en laagveengebieden. Wij wonen in een oud veengebied. Klopt dus ook.

Ze willen ons bloed. Gevaarlijk blijkt het niet, vervelend wel. ,,Klopt’’, zegt mijn vrouw. Dieren kunnen er overigens blauwtong van krijgen. Ook nog nooit van gehoord. Maar ze worden daar, Deo volente , tegen ingeënt.

,,Waar ben jij zo druk mee?’’, vraag ik de buurman.

Deurbel fiksen, is het antwoord: ,,We zitten veel op internet en dan heb je een deurbel nodig.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu