Het klimaat is kapot. Met gepaste trots zeg ik tegen mijn vriendin dat ik radijsjes wil verbouwen. Sperziebonen. Courgettes, desnoods | column Ernst Slagter

Ernst Slagter.

Ernst Slagter. Foto: DVHN

Het klimaat is kapot. Dat wisten we natuurlijk al, maar het nieuwste rapport van de Verenigde Naties is onheilspellender dan ooit. Het is bovendien ‘onbetwistbaar’ en ‘onmiskenbaar’ dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ons. De mens.

In de winter van 2017 kreeg ik het op een feestje aan de stok met een van mijn beste vrienden. Hij, die avond een aangeschoten klimaatactivist, ging tekeer over de desastreuze invloed van de mens op het klimaat. Ik, die avond een aangeschoten cynische klootzak, vroeg of hij al gepakt had voor zijn wintersportvlucht naar Oostenrijk.

In het Engels heb je daar een mooie term voor. Whataboutism. Jijbakken, zouden we hier zeggen. Donald Trump was er een meester in.

De vriend verbouwt zijn eigen groente, eet geen vlees of junkfood, steunt zoveel mogelijk de lokale ondernemer en koopt geen rommel van Alibaba.

Je zou kunnen zeggen: hij doet wat hij kan. Veel makkelijker was het om op dat feestje in 2017 te beginnen over die vervuilende vlucht naar de Alpen. Een schot in de roos, getuige zijn oververhitte reactie.

Of was het toch vooral een steek onder water om mijn eigen struisvogelgedrag goed te praten?

Hoe dan ook: ik zei gisterochtend met gepaste trots tegen mijn vriendin dat ik radijsjes wil verbouwen. Sperziebonen. Courgettes, desnoods. Als ik ze maar niet hoef op te eten.

Wat goed, zei ze. Daarna wees ze met een uitgestreken gezicht op het lege doosje dat op tafel lag. ‘Lekker hè, zo’n Big Mac?’

We hebben wel eens leukere avonden beleefd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu