Rosa mengt zich in de oververhitte huizenmarkt | Column Rosa Timmer

Rosa Timmer

Rosa Timmer Foto: Marcel Jurian de Jong

Niet alles is goud wat er blinkt, en vooral niet op Funda. Zoals dat gaat met een verstandige dertiger, krijg je op een dag het idee om een huis te kopen. Dan heb ik het niet over mezelf, ik gooi al jaren met liefde 1000 euro per maand over de balk voor mijn huurhuis, maar mijn vriendin wil het zo graag.

Voor de liefde buig ik. Dus speur ik op elk vrij moment woningsites af, stoot ik mijn kop bij de ramen van de makelaars omdat ik de lettertjes van de aangeboden woningen anders niet kan lezen en verdiep ik me in hypotheken. Het lijkt tot nu toe vooral een hoop gedoe, en ik geloof dat dat vrij accuraat is.

En áls je dan een redelijk appartement vindt en de makelaar belt, lachen ze je nog net niet hardop uit als je om een bezichtiging vraagt.

,,Nee mevrouw, die zitten al helemaal vol. Het staat al twee dagen op Funda.’’

Ik merkte dat het niet de bedoeling is dat je een dagbesteding hebt als je een huis zoekt. Mocht je willen kijken naar wat je voor 4 ton nou eigenlijk koopt, dan moet je te allen tijde beschikbaar zijn. Tegelijkertijd is het wel vereist dat je in je eentje het inkomen van drie banen hebt.

En wil je in Groningen wonen? Voor ruim 3 ton krijg je een appartement van 50 vierkante meter boven een supermarkt dat met de alarmerende woorden ‘knus’ en ‘authentiek’ wordt omschreven. Ja, het energielabel is F en je mag met de kwaliteit van het dak hopen dat het niet al te veel gaat regenen, maar vind je het dan niet leuk dat je uitkijkt op een betonnen parkeerplaats waar ’s nachts nog heel lucratieve deals worden gesloten?

Ik wou dat ik dit overdreef. Dan heb ik ook nog te maken met mijn vriendin, die een absolute prinses is wat locaties betreft. Is er tien jaar geleden een vechtpartij in de straal van een kilometer van het huis geweest? Vergeet het dan maar.

Voorlopig zitten we hier dus nog wel even. Maar ach, als zij maar denkt dat ik ermee bezig ben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu