Column Rosa Timmer: Lesbi

Rosa Timmer.

Rosa Timmer. Foto: Marcel Jurian de Jong

Ik vertelde vorige week in de column dat ik als het als kersverse ‘lesbi’ spannend vond om schoonouders te ontmoeten. Dat had ik beter niet kunnen doen. Ik kreeg al snel een vermanend berichtje van een vooraanstaand lid van de Noordelijke lgbtqi-gemeenschap. Ik stond er niet goed op bij haar.

,,Kunnen we de term lesbi of lesbo in de koelkast zetten?’’, zei ze. Ik heb alleen maar blikjes cola en flessen wijn in de koelkast en daarmee zit-ie wel vol, en de vraag leek niet echt een vraag, maar oké. ,,Het is toch wat het is?’’, antwoordde ik, blind voor haar ernstige toon.

,,Zullen we gaan voor de term ‘vrouwen die van vrouwen houden’’’, vroeg ze. Eigenlijk was het geen vraag, het was een commando. Ik mag dus eigenlijk niemand, inclusief mezelf, een lesbi noemen. Ook al vind ik dat ik dat ben. Door dat wel te doen heb ik mij kennelijk niet gehouden aan de geschreven of ongeschreven regels van een gemeenschap waar ik sinds kort toebehoor.

Het werd erger, ik had nog meer fout gedaan in de vorige column. Een betrokken en erg vriendelijke lezer viel over de term ‘openlijk lesbische dochter’ die ik gebruikte voor mijn vriendin in relatie tot haar familie. ,,Zij is een homoseksuele dochter’’, zei de lezer. Ik vroeg mijn vriendin wat ze daarvan vond. ,,Ik noem mezelf geen homoseksueel’’, antwoordde ze. ,,Wel lesbisch?’’ Ze knikte. ,,Ja.’’

Nou geldt mijn of haar mening natuurlijk niet voor alle lesbiennes, gays, lesbo’s of godbetert lesbi’s, maar het wordt wel een lastig verhaal als je zelf niet meer mag beslissen hoe je jezelf noemt, omdat je wellicht iemand voor het hoofd stoot.

Laat staan dat ik voor de grap hier een paar patronen benoem die ik heb ontdekt waarmee ik alle gay-vrouwen over één kam scheer. Je hoort mij niet zeggen dat alle cute lesbo’s een kat hebben (90 procent), een honkbalknuppel naast het bed (95 procent) en Calvin Klein-ondergoed dragen (100 procent). Echt niet. Ik zou niet durven.

Groetjes, een vrouw die van vrouwen houdt. Maar je mag me ook gewoon lesbi noemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu