Leve de democratie | column Ernst Slagter

Is Nederland nog een democratie? Ik denk van wel. De Drentse afdeling van Forum voor Democratie vermoedelijk niet.

Ernst Slagter.

Ernst Slagter. Foto: DVHN

Gelukkig geeft Gideon van Meijeren, met 602 voorkeurstemmen democratisch gekozen in de Tweede Kamer, zondag het verlossende antwoord op de vraag der vragen. Dat doet hij tijdens een Forum-bijeenkomst in Hotel Hoogeveen.

Van Meijeren is wat heet de rijzende ster van Forum. De nieuwe Wybren van Haga, zeg maar. Vol = vol, staat op de uitnodiging voor zondag. En alleen leden en introducés zijn welkom. Bij Forum voor Democratie horen ze bij voorkeur geen ander geluid. Liever echo.

Moeten we nu missen wat er zondag gezegd gaat worden? Nee hoor. Van Meijeren verklapt al veel in een lang interview bij Café Weltschmertz, een online platform voor 'andersdenkenden'.

We hebben volgens Van Meijeren te maken met een 'tirannieke overheid' en 'onze rechters zijn totaal niet onafhankelijk of onpartijdig'. Hij draagt geen mondkapje op plekken waar dat moet en neemt een eventuele boete voor lief. Als statement. Want: 'Wat wij zien is dat de Nederlanders eigenlijk tot slaaf gemaakt worden.'

Spierballentaal. En Van Meijeren raakt pas net op dreef. Hij hint naar een eigen Forumland, het nieuwe visioen van Thierry Baudet. Daarna wijst Van Meijeren op het historische Plakkaat van Verlatinghe om een moderne vorm van verzet aan te moedigen.

De andersdenkende interviewer van Café Weltschmertz blijkt er hetzelfde over te denken. 'Moedig werk wat jullie doen. Hou vol.'

Van Meijeren mag zondag in Hotel Hoogeveen opnieuw zeggen wat hij wil. Hij krijgt er als Tweede Kamerlid zelfs een schadeloosstelling van ruim 117 duizend euro op jaarbasis voor, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Betaald door ons allemaal.

Leve de democratie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu