Heb jij wel eens nachtmerries? Dit is het recept om je akelige dromen aan te pakken | column Irma van Steijn

,,Ik droom dat ik heel stil moet liggen, want als ik beweeg dan weet ik dat ik doodga. Waarschijnlijk door verstikking, dat weet ik niet zeker, het kan ook dat mijn darmen uit elkaar knappen en ik dus ontplof. En terwijl ik zo stil mogelijk lig realiseer ik me, dat wanneer ik ademhaal, ik natuurlijk ook beweeg. Ik moet direct stoppen met ademhalen, anders ga ik dood. Dit geeft een hevige paniekreactie, ik ga dus sowieso dood, dat wil ik niet. Wat moet ik doen, HELP!!! Op het moment van bijna doodgaan word ik altijd zwetend wakker. Ik haat die droom, ik wil het niet, ik wil gewoon leven.”

Irma van Steijn

Irma van Steijn Foto: Niels Westra

Deze nachtmerrie is niet van een cliënt, maar van mezelf, eentje die me jarenlang geteisterd heeft. Het voordeel ervan is dat ik me goed kan inleven in de beleving van cliënten met nachtmerries en kan meevoelen hoe graag zij ze willen verbannen uit hun nacht. Maar ja, iets niet willen of er tegen vechten, het helpt geen zier.

Mijn eigen lief is ook psycholoog en van hem leerde ik hoe ik deze beelden tegemoet moest treden. Overigens wel na veel verzet mijnerzijds hoor. Ergens wist ik wel dat hij gelijk had, maar ik zag het niet zitten, zo eng. Maar goed, ik heb zijn raad opgevolgd. En hierbij een recept bij akelige dromen:

1. Besef, voordat je gaat slapen, dat je veilig in je bed ligt en dat alle beelden zich allemaal in je hoofd afspelen. Je hoofd heeft het idee dat het echt is, maar in werkelijkheid lig je gewoon in bed.

2. Nodig je droom uit. Dus ga niet hopen dat-ie vannacht niet komt, maar neem je voor dat-ie welkom is. Kijk de droom in zijn smoel, niet in zijn kont.

3. Zet al je nieuwsgierigheid aan: alles wat er gebeurt in je droom bestempel je als interessant. Stel dat je doodgaat in je droom, hoe zal dat zijn, wat zie en hoor je dan? Kijk eens om je heen als je dood bent. Alles is immers mogelijk in je droom.

4. Kies een moment op de dag dat je de droom een ander scenario geeft. Je maakt een nieuwe droom van je oude en doet dat zo gedetailleerd mogelijk. Dit moet je een aantal keer herhalen. Zo had ik bedacht dat wanneer ik zou ontploffen, dat al die stukjes dan later weer samenkomen tot een fitter exemplaar van mijzelf.

5. En als je naar bed gaat: echt hopen dat-ie komt en dat je je experiment in gang kan zetten.

Toen ik dus mijn nachtelijke draak van harte welkom ging heten hoopte ik dat ik hem echt kon gaan beïnvloeden. Ik was er klaar voor. Maar er gebeurde helemaal niets. Die hele nachtmerrie bleef gewoon weg, keer op keer. Wat een teleurstelling, deed ik iets verkeerd? Later besefte ik dat dit natuurlijk precies het beoogde effect was, echt fantastisch! En toch voelde ik me bekocht. Bizar toch?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu