Column Rosa Timmer: Scheiden is de ergste misdaad

Rosa Timmer

Rosa Timmer Foto: Marcel Jurian de Jong

Een paar maanden geleden, het was nog die heerlijke zomer, was ik met iemand op een date. Ze praatte honderduit op het net opnieuw geopende terras na de eerste lockdown. Van haar hobby’s tot de lastige boedelverdeling met haar ex met wie ze ooit samenwoonde ,,mijn advocaten zitten er nog op’’, alles kwam voorbij.

Tot ze na anderhalf uur besloot mij de eerste vraag te stellen. ,,Ik heb wat gezien en daar wil ik je wat over vragen’’, meldde ze. Ik ging op het puntje van mijn stoel zitten, dit klonk veelbelovend.

,,Je was getrouwd, wat is daar gebeurd?’’ Dat was hem. Dat was de eerste vraag die zij op onze allereerste -en meteen allerlaatste- date stelde. Uit een keur aan onderwerpen die ze had kunnen kiezen, werk, hobby’s, interesses en de wereldpolitiek, koos ze mijn scheiding.

Het is kennelijk fascinerend. Ik had het ook op datingsite Tinder. Toen ik daar op zat, merkte ik dat mensen met alleen mijn voornaam en de toevoeging ‘Groningen’ via Google binnen een minuut een oordeel over me vormden. ,,Je bent getrouwd zie ik, wat doe je dan hier?’’, vroeg iemand. Dat ex-man en ik al jaren uit elkaar zijn, vond hij niet relevant. ,,Je zou niet op Tinder moeten zitten’’, spuugde hij me toe.

Scheiden lijkt wel de ergste misdaad die je in je liefhebbende leven kunt begaan. Het is erger dan vreemdgaan, je partner mishandelen of eeuwig ongelukkig bij elkaar blijven.

,,Wilde je gewoon een mooie jurk aan en een feest?’’, vroeg iemand me later. ,,Je deed het zeker voor het geld’’, beet iemand me toe. Scheiden is erg, dat klopt. Maar het stigma dat je daarna levenslang een mens zonder doorzettingsvermogen en bomvol naïviteit bent, is zo mogelijk lastiger te dragen.

Mooier is om te bedenken dat gescheiden mensen tenminste de moed hebben gehad om ergens voor te gaan. Het zijn lefgozers. Waaghalzen. Ze hebben hun hart, ziel, reputatie en vaak ook nog de helft van hun bezittingen op het spel gezet voor de liefde. Ze verloren alles, maar ze geloofden tenminste ergens in.

En het allermooiste is, dat velen van ons dat nog steeds doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu