Column Rosa Timmer: Verwende nesten

Rosa Timmer.

Rosa Timmer. Foto: Marcel Jurian de Jong

Ze werd voor alles uitgemaakt, van een verwend nest tot alcoholist en egoïst. Studente Fay scheef in de Universiteitskrant Groningen een opiniestuk over dat ze in coronatijd naar een groot huisfeest was geweest. Logischerwijs kreeg ze een stortvloed aan kritiek over zich heen, maar de verwensingen gingen ver.

Het raakte.

Omdat het iets zegt over de verhoudingen tussen student en Stadjer, oud en jong, ziek en gezond. Tijdens de eerste lockdown riep iedereen op naar elkaar om te zien en waren er geweldige initiatieven, de tweede lockdown lijkt een graafmachine voor een kloof ter grootte van de Grand Canyon tussen iedereen die ook maar een beetje anders in het leven staat.

Natuurlijk had dat feest er nooit moeten zijn, daar is geen enkel argument tegenin te brengen. Er is wel context, want zijn we niet allemaal jong geweest?

Ik moet er niet aan denken dat ik nu student zou zijn. Mijn leven toen bestond uit zeker drie feesten per week waar ik al dan niet laveloos, verliefd of verloren vandaan kwam. Waardoor ik dagen verspilde (waarom een studieboek lezen als je ook hele dagen op MSN kunt rondhangen), levenslessen leerde (zo weet ik nu dat je een brandwond kunt krijgen van een ijsblokje op je tepel) en fouten maakte (tip: als je elke dag zuipt, haal je precies nul studiepunten). Het lijkt futiel in deze crisis, maar velen hebben het nodig zichzelf al struikelend te ontwikkelen.

Waar is het begrip voor de ellende van deze groep? Zij die dag in dag uit in hun kamertje van 15 vierkante meter zitten in een misschien wel vreemde stad, vaak alleen online college krijgen en wel het volle pond moeten betalen, die hun klasgenoten niet leren kennen en dus niet die vrienden voor het leven maken, die gewilde stages niet door zien gaan, studievertraging oplopen en hun sociale leven zien verdampen? En ja, dan bezwijkt er wel eens iemand aan een uitnodiging voor een feest.

Ongetwijfeld heeft iedereen het zwaarder dan de student. Ik geloof het echt allemaal.

Maar ook voor hen hebben we te zorgen. En het wordt hoog tijd dat we dat gaan doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
menu