Zien dat het gewoon mensen zijn. Samen kijken ze in Zoutkamp naar jongetjes in woestijnkleren die in de regen spelen met een racket en een bal | column Maaike Borst

Maaike Borst

Maaike Borst Foto: Corné Sparidaens

De psycholoog staat voor het hek van de kazerne. Het miezert op deze lege plek in de Marnewaard die heel Nederland heeft leren kennen als Zoutkamp, maar waar het vissersdorp in geen velden of wegen te bekennen is. Zeker niet als de donkergrijze wolken zo laag hangen als vandaag.

Velden en wegen zijn er wel. Veel velden en een weg naar Lauwersoog. Als de wereldgeschiedenis ergens ongemerkt voorbij kan trekken dan is het hier wel.

Het is zondagmiddag. Het hek is zojuist opengegaan voor vier bussen met Afghaanse vluchtelingen. Ze reden langs, parkeerden verderop bij de kazerne en daarna deed de vriendelijke bewaker het hek resoluut weer dicht.

Nog geen handvol journalisten is getuige. Tussen hen in staat de psycholoog in een verschoten rode jas en met halflange natgeregende haren die aan zijn wangen plakken. Om zijn nek hangt een camera waarmee hij foto’s maakte van de bussen en de mensen. Alleen voor mezelf hoor, verzekert hij een bezorgde medewerker van het COA die niemand herkenbaar op beeld wil hebben.

,,Er gebeurt weer eens wat’‘, zegt de psycholoog in ruste die ook fotograaf is. En als er wat gebeurt kun je het maar beter met eigen ogen zien.

Hij loopt naar zijn auto en komt terug met een sigaar die hij opsteekt. Wie getuige wil zijn van de wereldgeschiedenis moet vooral veel wachten. Hij neemt een trek en verzucht: ,,Wat moeten dit soort dagen ongelooflijk saai zijn als je niet rookt zeg.''

De bewaker schiet in de lach en vertelt dat ze wel een koffiezetapparaat in haar hokje heeft maar geen water en dat zij heus niet ergens om gaat vragen als er net vluchtelingen zijn aangekomen die echt hulp nodig hebben.

Ook bewakers hebben een hart, dat verbaast een psycholoog natuurlijk niets. Samen kijken ze naar jongetjes in woestijnkleren die in de regen spelen met een racket en een bal. ,,Eigenlijk zou iedereen hier even moeten komen kijken,'' zegt hij. ,,Zien dat het gewoon mensen zijn. Dat helpt altijd.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Columns
Afghanistan
Vluchtelingen
menu