Commentaar: Daadkrachtiger

Het kabinet heeft lange tijd gehoopt dat een beroep op het gezonde verstand van de Nederlanders voldoende zou zijn, maar zag zich maandagavond dan toch gedwongen serieuzere maatregelen te nemen.

Foto: ANP

Foto: ANP

Maatregelen die bijzonder pijnlijk zijn voor de horeca en sportclubs, en die eigenlijk in de hele samenleving gevoeld gaan worden. Het is alleen de vraag of dit voldoende zal zijn om de golf te breken, zoals premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie ook zelf al aangaven.

Het is ook de vraag of het niet verstandiger was geweest om eerder minder pijnlijke maatregelen te nemen. Het blijft napraten, maar waarom nam het kabinet het tekort aan testcapaciteit niet serieuzer? Waarom is er niet meer gewerkt aan ventilatie in gebouwen, zoals in Duitsland? Waarom is de verplichte quarantaine niet als maatregel in beeld gekomen? Dat zijn allemaal manieren om de verspreiding van het virus te beteugelen die minder ingrijpend zijn dan een algemene nachtklok in de horeca en een verbod op publiek bij sportwedstrijden.

Ook het toepassen van mondkapjes blijft een lastig punt. Had het eerder inzetten van mondkapjes niet een deel van de besmettingen kunnen voorkomen? Nu geeft het kabinet toch toe dat die mondkapjes wel degelijk enig nut hebben. Vooralsnog alleen in winkels in de drie grote steden, maar toch. Een volgende stap lijkt een advies voor mondkapjes in zogenoemde doorstroomlocaties zoals musea.

Het coronabeleid roept, kortom, tal van vragen op. Maar het kabinet toont zich nu toch een stuk daadkrachtiger dan de afgelopen maanden en weken. Ook gisteravond was weer de centrale boodschap: hou je alsjeblieft aan de maatregelen. Hou anderhalve meter afstand, was je handen en blijf zo veel mogelijk thuis. Maar er is nu een stok achter de deur. Heeft het over drie weken niet gewerkt, dan dreigt opnieuw een ‘intelligente lockdown’.

Het is te hopen dat die dreiging van een nieuwe lockdown een extra argument voor veel mensen is om zich nu wel aan de gedragsregels te houden. Doe je het niet voor de zorgmedewerkers en de ouderen en kwetsbare mensen die het virus vrezen, doe het dan tenminste om te voorkomen dat de samenleving weer op slot moet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meningen
menu