Commentaar: Jongeren verdienen meer dan een gift van 10.000 euro

Geef alle jongeren in Nederland op hun 18de verjaardag 10.000 euro. Een startkapitaal voor de rest van hun leven zonder dat er voorwaarden aan verbonden zijn. Ogenschijnlijk een cadeau van jewelste.

GroenLinks-leider Jesse Klaver (l) opperde het plan om jongeren 10.000 euro te schenken als ze 18 worden.

GroenLinks-leider Jesse Klaver (l) opperde het plan om jongeren 10.000 euro te schenken als ze 18 worden. Foto: ANP/Remko de Waal

De kosten van 2,2 miljard euro moeten worden gedekt door een speciale belasting voor miljonairs. Het opvallende plan is door GroenLinks de wereld in gebracht als voorproefje op het verkiezingsprogramma dat vandaag verschijnt.

Met het plan wil de partij de kloof tussen jongeren en ouderen slechten. Het bedrag kunnen jongeren gebruiken om te investeren in zichzelf: een studie, de start van een bedrijf of als beginkapitaal voor de aanschaf van een eerste woning.

In maart volgend jaar zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer en dus presenteren de partijen de komende tijd hun programma’s. Belangrijk daarbij is dat ze opvallen en liefst de tongen losmaken met een plan dat naadloos past bij de kernwaarden van de partij. Dat is GroenLinks in ieder geval gelukt en het zal de partij in maart vast extra stemmen opleveren. Maar verder is het niet veel meer dan een verkiezingsstunt. Een van de vele die de komende maanden, ook van andere partijen, ongetwijfeld zullen volgen.

Het wordt inderdaad hoog tijd dat er iets wordt gedaan aan de situatie van jongeren, maar daar is veel meer voor nodig dan een eenmalig fiks bedrag waarvan je nog maar moet afwachten of 18-jarigen het op een toekomstgerichte manier willen besteden. Het is veel beter om structureel iets te doen aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van onderwijs, de situatie voor jongeren op de huizenmarkt en de perverse mechanismes die zorgen dat de ongelijkheid alleen maar groter wordt. Zo werd deze week duidelijk dat zelfs tijdens de coronacrisis het vermogen van de meeste rijke mensen is gegroeid. De uitdrukking geld maakt geld wordt telkens weer bewaarheid door tal van maatregelen die onder de vlag van het neoliberalisme zijn doorgevoerd. Een eenmalige som geld helpt daar niet tegen. Daarvoor zijn duurzame veranderingen nodig. Partijen die de jongeren echt voor zich willen winnen, zullen meer uit de kast moeten halen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu