Commentaar: Afkalvend draagvlak vraagt om eenduidig beleid

Duizenden betogers bij Brandenburger Tor voor coronaprotest Foto: ANP

Oplopende besmettingscijfers, een avondklok in Frankrijk, de noodtoestand in Spanje, rellen in Rome, brandbommen tegen het Duitse RIVM, bedreiging van ons ziekenhuispersoneel. Het broeit in herfstig Europa.

In het voorjaar voegden we ons nog redelijk gemakkelijk naar maatregelen die onze vrijheid beknotten, maar het lijkt nu een stuk moeilijker om de gehele bevolking mee te krijgen in de pogingen het coronavirus te bedwingen. Het is een probleem dat in vrijwel alle Europese landen speelt, al dan niet gevoed door predikers van complottheorieën.

In het voorjaar was alles nieuw en lonkte er bij goed gedrag bovendien een redelijke normale zomer. Je wist waar je het voor deed, ook omdat de intensive care afdelingen uitpuilden. Het thuiswerken werd omarmd, het bleek zelfs in veel gevallen voordelen te hebben, zeker toen de kinderen weer naar school mochten. Het rumoer van de door velen verfoeide kantoortuin maakte plaats voor de rust van het in allerhaast geïmproviseerde thuiskantoor waarvoor je niet dagelijks in de file hoefde te staan. Maar ook het enthousiasme over deze nieuwe werkomgeving is aan slijtage onderhevig. Want waar zijn de collega’s? Waar is de stimulerende brainstorm en waar het prettige geouwehoer bij de koffieautomaat?

We zijn het kortom zat, dat coronavirus, en niet alleen in de horeca, de reiswereld en andere ernstig getroffen branches. Helaas lijken alle tekenen erop te wijzen dat we er nog lang niet vanaf zijn, terwijl de winter met zijn jaarlijkse griepgolf nog moet komen. De Franse president Macron waarschuwde al dat het lang niet zeker is dat we het virus komende zomer al onder de duim hebben. En met de alom exploderende besmettingscijfers zijn er ook bitter weinig tekenen dat er goede vorderingen gemaakt worden bij het indammen.

Het kan maar zo dat ook in ons land deze week de teugels nog verder aangehaald worden, met alle chagrijn van dien. Het is te hopen dat er dan zonder omhaal van wollige woorden voor een heldere, eenduidige koers gekozen wordt die niet weer binnen een paar dagen of weken aangepast of herzien moet worden. Want het steeds wankeler draagvlak valt of staat met helderheid, consequentheid en een goede onderbouwing. Drie eigenschappen waar het in ons land tot nu toe ernstig aan ontbroken heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu