Commentaar: De voor- en nadelen van afstand houden

Handen schudden lijkt definitief iets uit het verleden te zijn. Foto: DvhN

Niet meer handen schudden, knuffelen en zoenen. Een meerderheid van de inwoners van Drenthe en Groningen verwacht dat we ook na de coronacrisis meer afstand blijven houden in het openbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe. Daarmee lijkt deze crisis een extra verandering in ons dagelijks leven te bewerkstelligen. Een verandering die niet alleen negatief is.

Geen handen schudden, thuisonderwijs en vergaderen via beeldbellen, ze blijken niet alleen te helpen tegen verspreiding van het coronavirus. Medisch onderzoeksinstituut Nivel registreerde ook een spectaculaire daling van gevallen van buikgriep, oorontsteking, de bof, vlekjesziekten, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard. Peuters en jonge kinderen zijn een stuk gezonder. Maar ook het aantal longontstekingen is fors lager, en dat is iets dat vooral ouderen treft.

Medisch gezien is het daarom best gezond om de nieuwe omgangsvormen er wat langer in te houden. Het lijkt er ook op dat we in Noord-Nederland minder besmettingen hebben met het coronavirus, omdat we hier toch al wat terughoudender zijn met lichamelijke aanrakingen.

Menigeen in Noord-Nederland vindt de huidige omgangsvormen een verademing. Niet meer bij elke ontmoeting iedereen hoeven te zoenen, niet meer die ongemakkelijke mannenomhelzing die de laatste jaren de ouderwetse ferme handdruk begon te vervangen. Niet meer die collega’s die elkaar zoenend en smakkend een gelukkig nieuwjaar wensen.

Ook het loslaten van de noodzaak om altijd maar in levenden lijve af te spreken, heeft voordelen. Niet meer uren reizen om een halfuurtje koffie te drinken. Het spaart tijd en het voorkomt bovenal veel files en uitlaatgassen.

Of het in sociaal en psychisch opzicht wel zo gezond is, moet alleen nog blijken. Minder aanrakingen, minder schouderklopjes, letterlijk minder verbinding met onze medemensen kunnen op langere termijn misschien voor meer psychische ziektes en zelfs minder sociale samenhang zorgen.

De voor- en en nadelen van de nieuwe omgangsvormen zijn in ieder geval een interessant onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu