BBBibber neemt als veruit de grootste het voortouw in de coalitieonderhandelingen. Ga er maar aan staan I Van de hoofdredactie

BBB in zeker dertien waterschappen de grootste partij

BBB in zeker dertien waterschappen de grootste partij ANP

Het is een aloud cliché, dat de kiezer altijd gelijk heeft.
Lees meer over
Commentaar
columns

Als dat klopt, had de kiezer vier jaar geleden gelijk door het extreemrechtse Forum voor Democratie (FVD) tot grootste partij in de Eerste Kamer te kiezen. En als het klopt, dan heeft ze dit jaar opnieuw gelijk. Ditmaal door de monsterscore die de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas deze week behaalde.

FVD blies zichzelf nagenoeg op, hopelijk komt het met BBB niet zover. Dat zou de democratie geen goed doen.

Toch is de opgave waarvoor de partij staat geen geringe. In alle provincies de grootste, dat is twaalf keer terecht het stuur in handen met de coalitieonderhandelingen. Want hoe groot BBB ook is geworden, ze heeft coalitiegenoten nodig.

Die gesprekken beginnen onder een moeilijk gesternte. BBB zegt bij voorbaat al geen concessies te willen doen op twee punten. Geen onteigening van boeren en rustig aan met maatregelen om de uitstoot van stikstof te beperken.

Hoe kom je dan aan coalitiegenoten? Linkse partijen zullen zich niet achter deze standpunten van BBB scharen. Ze willen doorpakken, willen dat de stikstofuitstoot rap omlaag gaat. Dat kan niet als je boeren ongemoeid laat.

De vier partijen die deel uitmaken van het kabinet kunnen er evenmin in mee gaan. Het CDA begint al te schuiven, maar de vraag is hoever dat kan zonder de val van het kabinet in te luiden. Er ligt immers een regeerakkoord, waarin de vier coalitiepartners elkaar hebben gevonden. In 2030 moet de stikstofuitstoot al fors lager zijn, zo luidt het voornemen.

Resteert populistisch rechts en extreemrechts. Die gaan op het gebied van stikstof zonder twijfel met BBB mee, maar zijn veelal onvoldoende groot om de partij aan een meerderheid te helpen. En dan nog, zolang die Europese wetten gelden, kan de Nederlandse overheid zich daaraan niet onttrekken.

BBB mag het voortouw nemen in alle provincies. Ga er maar aan staan.