DVHN commentaar | Onverwacht gaan de VS alsnog akkoord met de voltooiing van Nord Stream 2, de tweede Russische aardgasleiding richting Europa. Een zege voor het pragmatisme die gevoelens van ongemak oproept

Onverwacht kwam deze week een einde aan het verzet van de VS tegen de voltooiing van Nord Stream 2, de tweede aardgasleiding die Rusland via de bodem van de Oostzee direct verbindt met Duitsland en het Europese gasnetwerk.

In het Duitse Lubnin liggen de pijpleidingen klaar voor de voltooiing van Nord Stream 2.

In het Duitse Lubnin liggen de pijpleidingen klaar voor de voltooiing van Nord Stream 2. Foto: TOBIAS SCHWARZ

Twee jaar streden de Amerikanen tegen de 1230 kilometer lange verbinding omdat de afhankelijkheid van Russisch gas Europa tot speelbal van het Kremlin zou maken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, volhardend pleitbezorgster van Nord Stream 2, heeft zich opnieuw een behendig onderhandelaar getoond. Ze wist de Amerikaanse president Joe Biden tot een ommekeer te verleiden met de belofte sancties tegen Rusland in te stellen zodra het land politiek misbruik maakt van de verbinding. Ook gaan Duitsland en VS Oekraïne financieel steunen bij de energietransitie, nu het land door de nieuwe pijpleiding zijn inkomsten als doorvoerland van Russisch gas dreigt te verliezen.

Merkel zal met de deal niet overal eer inleggen. Ook in eigen land en de EU stuit Nord Stream 2 in brede geledingen om geopolitieke redenen op weerstand. Door voortdurend te spreken van slechts ‘een commercieel project’ heeft zij de politieke bezwaren genegeerd. Dat laat zich eenvoudig verklaren. Vanwege de sluiting van de kern- en kolencentrales en het einde van de winning uit het Slochterenveld, is de invoer van Russisch gas voor Duitsland economisch en praktisch welhaast onvermijdelijk. Niet voor niets hebben twee Duitse energiereuzen een belang in het project.

Met haar inzet heeft Merkel ook voor Nederland de kastanjes uit het vuur gehaald. Demissionair premier Mark Rutte heeft de stoïcijnse koers van de bondskanselier gevolgd. Afgezien van de betrokkenheid van Shell bij Nord Stream 2 heeft hij ook praktisch weinig andere mogelijkheden genoegen te nemen met meer Russisch gas, nu de gaswinning in Groningen stopt.

De minister-president heeft om die reden nog meer dan Merkel een motief gehad het geopolitieke debat te mijden. Nederland heeft vanwege de nauwe betrokkenheid bij het MH17-drama als weinig andere landen een zwaarwegend argument afstand tot Poetin te houden. De deal tussen Biden en Merkel is een zege voor het pragmatisme die gevoelens van ongemak oproept.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu