Commentaar: Zorgmedewerkers verdienen boter bij de vis

Behandeling van een coronapatiënt op de intensive care. Zorgmedewerkers die zich in het begin van de crisis hebben ingezet voor zorg aan Covid-19-patiënten hebben recht op een bonus. Foto: ANP/Robin Utrecht

De noordelijke ziekenhuizen zijn duidelijk. Zij willen dat alle medewerkers profiteren van de bonus van het kabinet voor het extra werk tijdens de eerste golf van de corona-epidemie. De directies in de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe vinden dat het personeel een gezamenlijke prestatie heeft geleverd.
Lees meer over
Commentaar

Sinds donderdag mogen zorginstellingen voor hun personeel een bonus van 1000 euro netto aanvragen. Het kabinet heeft de regeling nadrukkelijk bedoeld voor zorgmedewerkers die het afgelopen voorjaar daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de bestrijding van de ziekte en de behandeling van Covid-19-patiënten. Tijdens de eerste golf lag veel reguliere zorg stil. Er waren daardoor ook afdelingen waar weinig tot geen werk was. Het ministerie heeft daarom de mogelijkheid tot aanvragen beperkt en hier begint de bureaucratie. Zo is er een lijst met 200 functies die niet in aanmerking komen. Ook is de bonus alleen beschikbaar voor mensen die minder dan twee keer modaal (73.000 euro) verdienen.

De noordelijke ziekenhuizen balen van de criteria die worden gesteld. Zij willen geen onderscheid maken. In hun ogen hebben alle medewerkers die minder dan twee keer modaal verdienen recht op die bonus. De zorginstellingen in het Noorden staan daarin bepaald niet alleen. Ook elders in het land volgen ziekenhuizen deze lijn.

Het is begrijpelijk dat de directies van de ziekenhuizen het opnemen voor hun personeel en geen keuze willen maken. De bedoeling was dat de zorgmedewerkers voor kerst hun welverdiende bonus zouden krijgen. Rond Prinsjesdag lieten de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg) al weten dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken. Nu ziekenhuizen op zo’n grote schaal bonussen aanvragen en de criteria naast zich neerleggen zal het waarschijnlijk nog langer duren. Zo dreigt een mooi gebaar te verzanden. Het ware beter geweest als in één groot gebaar de bonussen waren verstrekt. Boter bij de vis. Nu wordt het een heel circus met navenante extra kosten. De mensen die het echt verdienen moeten nodeloos wachten.

Nieuws

Meest gelezen

menu