DVHN commentaar | CDA-leden moeten zich kunnen uitspreken over affaire Omtzigt. Ook als door interne verdeeldheid over de kwestie regeringsdeelname twijfelachtig wordt

De leden van het CDA moeten zich snel kunnen uitspreken over de affaire Omtzigt. Maar een CDA dat zichzelf tijdens een partijcongres aan flarden scheurt, komt zo instabiel over dat meeregeren in gevaar komt.

Wopke Hoekstra (CDA) komt aan voor een gesprek met informateur Mariette Hamer.

Wopke Hoekstra (CDA) komt aan voor een gesprek met informateur Mariette Hamer. Foto: ANP LEX VAN LIESHOUT

Het CDA schudt op zijn grondvesten. De partij lijkt zeer verdeeld over de wijze waarop intern is omgesprongen met het populaire CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Diens uitgelekte memo en de reacties daarop leidden tot uiteenlopende reacties binnen het CDA. De breuk tussen Omtzigt en de partij is na diens aangekondigde vertrek onherstelbaar. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was Omtzigt in zijn eentje goed voor vijf CDA-zetels. Een ongekend resultaat voor een Kamerlid die zijn stemmen dankt aan jarenlange inzet in de toeslagenaffaire.

In WhatApp-berichten van CDA’ers zou Omtzigt naar eigen zeggen zijn uitgemaakt voor ‘klootzak’, ‘psychopaat’ en ‘teringhond’. Hij voelt zich onheus bejegend en uitgekotst door partijgenoten. Staat tegenover dat hij door een fors deel van de CDA-leden en -kiezers op handen wordt gedragen.

De leden van het CDA moeten zich snel en volledig kunnen uitspreken over de affaire. Het is al lang geen kwestie meer die binnenskamers kan worden opgelost. Op zijn beurt moet de partijtop inzage geven in wat er allemaal precies is gebeurd en hoe ze wil voorkomen dat het CDA-bastion afbrokkelt. Partijleider Wopke Hoekstra opperde maandag voorzichtig iets over een terugkeer van Omtzigt. Daarmee sluit hij een verzoening niet uit en legt hij de bal weer neer bij het dissidente Kamerlid.

De partijleiding van het CDA wil verdere escalatie voorkomen. Niet in de laatste plaats om de kans op regeringsdeelname te behouden. Een CDA dat zichzelf tijdens een partijcongres aan flarden scheurt, komt zo instabiel over dat regeren met deze partij een groot risico vormt.

De CDA-leden in het land zullen die gedachte ongetwijfeld voorgeschoteld krijgen. Dat roept herinneringen op aan oktober 2010 toen een regering met deelname van de PVV, het hoogste doel was. Omdat regeren toen heel belangrijk werd gevonden, liet een meerderheid van de leden zich verleiden tot samenwerking met de PVV. Daarmee gooide ze enkele principes overboord. De kiezer strafte dat later genadeloos af. Deze keer moeten de leden zich bij het wegen van hun standpunt over de interne gang van zaken niet laten leiden door behoud van de mogelijkheid tot regeringsdeelname.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu