Commentaar: Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt niet zo snel, maar we moeten waakzaam blijven

Foto: ANP

Dat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland toeneemt is reden voor enige zorg. De vergelijking met het voorjaar dringt zich op.
Lees meer over
Commentaar

Toen leek het ook erg mee te vallen in vergelijking met andere landen, maar nam het aantal besmettingen zeer snel toe toen er mensen terug kwamen van wintersport.

De overheid onderschatte het gevaar begin dit jaar en koerste zelfs een tijdje aan op groepsimmuniteit, waardoor het virus niet stevig genoeg bestreden is. De economische schade als gevolg van het gedaalde consumentenvertrouwen was daardoor waarschijnlijk nog groter dan door de uiteindelijke ‘intelligente lockdown’ zelf.

Deze weken komen veel inwoners van het Noorden ook weer terug van vakantie. Ook nu zijn er in het Noorden gelukkig nog erg weinig besmettingen. Drenthe en Friesland blijven tot nu toe erg rustig maar in de provincie Groningen neemt het aantal besmettingen plotseling weer toe. In België en Zuid-Holland gaat het om veel grotere aantallen en in enkele vakantiegebieden begint de situatie alweer zorgelijk te worden.

De gezondheidszorg in het Noorden heeft het virus tot nu toe goed onder controle. In absolute cijfers zijn er weliswaar weer meer besmettingen, maar er worden nu meer mensen getest dan in het voorjaar. Destijds werden eigenlijk alleen zorgmedewerkers en ernstig zieke patiënten die in het ziekenhuis belandden getest. Nu worden ook minder ernstig zieken getest. Daardoor neemt het aantal ziekenhuisopnames tot nu toe niet snel toe. Ook is de zorg nu beter voorbereid.

Toch is waakzaamheid geboden. Er is nog steeds geen medicijn en geen vaccin. Het is zelfs gebleken dat een deel van de minder ernstig zieke coronapatiënten langdurige gevolgen overhoudt aan het virus. Bovendien zijn er meer voorbeelden van patiënten die voor de tweede keer covid-19 krijgen.

Het coronavirus blijft daarmee gevaarlijk. Hoe aanlokkelijk het ook is om de teugels qua anderhalvemeter-gedrag wat te laten vieren, het blijft asociaal om medemensen in gevaar te brengen. De enige verstandige houding is om zo veel mogelijk afstand te blijven houden, je handen goed en vaak te wassen en een mondkapje te dragen als afstand houden niet mogelijk is.

Nieuws

Meest gelezen

menu