Commentaar: Behoud van gezonde bedrijven maakt het brengen van offers onvermijdelijk

Ministers Wouter Koolmees, Wopke Hoekstra en Eric Wiebes kondigden vorige week steunmaatregelen voor zzp’ers aan. Foto ANP/PHIL NIJHUIS

Om massaontslagen en een economische ramp door de corona-uitbraak te voorkomen, trekt het kabinet de portemonnee voor het bedrijfsleven. Dat krijgt een fors deel van de lonen voor werknemers vergoed. Deze maatregel moet er samen met eerder genomen voorzieningen voor zorgen dat de BV Nederland overeind blijft en straks weer vaart kan maken, wanneer het virus op de terugtocht is.

Hoe lang dat duurt, is volstrekt onduidelijk. Het oplopende aantal slachtoffers in grote delen van West-Europa en de VS maakt duidelijk dat de strijd nog niet is gestreden. Dat blijkt ook uit de begrijpelijke beslissing van het kabinet om alle maatregelen tegen de verspreiding van het virus te verlengen tot 28 april.

Het noodpakket roept wel de vraag op of de maatregelen afdoende zijn en ook of ze op tijd komen om de voorspelde golf van faillissementen te keren. In de horeca en reisbranche staat veel ondernemers nu al het water aan de lippen. Sommigen vinden dat ze te weinig krijgen, anderen wijzen er op dat ze ook uitstel van betaling van hun huurbaas en bank nodig hebben om te kunnen overleven. De banken zijn muisstil, maar lijken achter de schermen de kans te grijpen om eindelijk iets aan hun bevlekte blazoen te doen.

De uitvoering van de nieuwe maatregelen zal een zwaar beroep doen op de toch al geplaagde loketten van de overheid. Te hopen valt dat die zijn berekend op een vlotte en soepele uitvoering van de noodregelingen. Veel rust krijgt de overheid trouwens niet, want er moet nu al nagedacht worden over de volgende fase.

Ook lokaal komen gemeenten in actie. Zo probeert de gemeente Westerkwartier niet alleen bedrijven bij te staan, maar ook te voorkomen dat maatschappelijke organisaties omvallen. Sportverenigingen, dorpshuizen en musea kunnen een beroep doen op de gemeente. Westerkwartier laat zo zien dat de plaatselijke overheid niet per se hoeft te wachten op Den Haag, maar zelf ook iets kan doen om de gevolgen van de crisis te verzachten.

Misschien zijn de vangnetten die nu in Den Haag en elders worden gespannen te grof en te kostbaar. Het doel, het behouden van gezonde bedrijven en het waar mogelijk in tact laten van het maatschappelijk leven, maakt het brengen van offers echter onvermijdelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu