Commentaar: Bij 50Plus opgestapte Henk Krol laat een ontredderde club achter

Henk Krol: het was trekken aan een dood paard ANP

Kort nadat notulen uitlekten waarin staat dat Henk Krol moe is van het voortdurende geruzie binnen de partij 50Plus maakte diezelfde Henk Krol gistermorgen bekend dat hij zijn politieke carrière elders wil voortzetten.

Eerst doet hij dat in de Tweede Kamer onder de naam ‘Groep Krol/ Van Kooten’. Na de verkiezingen van 2021 hoopt hij samen met Femke Merel van Kooten, voorheen Partij voor de Dieren, gekozen te worden voor de Partij voor de Toekomst.

In een toelichting op zijn besluit schetste Krol in het televisieprogramma WNL Op Zondag een ontluisterend beeld van 50Plus, de partij waar hij zich jarenlang met ziel en zaligheid voor heeft ingezet. Welbeschouwd is de 11-jarige geschiedenis van de partij een aaneenschakeling van ruzies en hebben de pogingen van 50Plus-voorzitter Geert Dales om aan het geruzie een einde te maken tot een nog grotere ruzie geleid. Wie de loopbaan van Dales nagaat, zal daar misschien niet van opkijken.

Tussen de regels door suggereerde Krol dat 50Plus is mislukt en dat de partij niet naar de achterban luistert. Dat is natuurlijk niet helemaal waar.

50Plus heeft de afgelopen jaren wel degelijk iets voor elkaar gekregen, ongetwijfeld niet alles wat de oprichters voor ogen hadden, maar de belangen van Nederlandse ouderen zijn dankzij 50Plus op zijn minst in Den Haag duidelijker over het voetlicht gebracht. Niet voor niets mocht de immer blijmoedige Krol er voor de camera’s graag op wijzen dat andere partijen met ‘zijn’ onderwerpen goede sier probeerden te maken.

Wat Krol nu achterlaat, is een ontredderde club die wordt geleid door mensen die in de verste verte niet zijn charisma bezitten, maar wel een verleden vol hetzes en lastercampagnes moeten meedragen. Dat is een kwaadaardig frame, mopperde 50Plus-kamerlid Leonie Sazias gisteren machteloos.

Vraag is hoe het verder moet met de belangen van ouderen. In de aanzet tot wat een programma moet worden, vertelt de Partij voor de Toekomst daar vooralsnog weinig over. Wel stellen Krol en Van Kooten dit: ‘De mens kan veel, de natuur kan meer. Ten goede en ten kwade. Het dwingt ons tot bescheidenheid.’ Dat is heel iets anders dan vol overtuiging roepen om indexering van pensioenen en verlaging van de AOW-leeftijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu