Commentaar: Brood en spelen

Ajax-directeur Overmars wil competitie niet meer uitspelen ANP

‘De eredivisie is dood, het leven is eruit.’ Beter had Ajax-directeur Marc Overmars de staat van de betaald voetbalcompetitie in Nederland niet kunnen omschrijven. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de KNVB achter het besluit van de UEFA staat om de nationale competities in juni tot en met augustus af te ronden. In een tijd waarin het coronavirus keihard toeslaat, valt op dit moment maar één conclusie te trekken: stop de competitie. Niet alleen uit oogpunt van veiligheid, maar ook uit respect voor de slachtoffers van het coronavirus. Mensen hebben wel iets anders aan het hoofd. De lol is eraf. Einde oefening.

Wanneer de voetbalcompetitie wordt hervat, hangt af van het verloop van de coronacrisis. Als de gezondheid van de spelers niet in het geding is, kan na de zomer in een overgangsperiode wellicht worden begonnen met het spelen van wedstrijden zonder publiek. Sport is een belangrijke vermaakindustrie waar heel veel geld in om gaat. Veel clubs, zeker in grote voetballanden als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië, zijn voor een groot deel afhankelijk van tv-rechten. Spelen zonder publiek is nog een mogelijkheid om de televisie-afspraken met de grote netwerken na te komen en het hoofd boven water te houden. Op die manier komt de bedrijfsvoering weer op gang.

Ook niet onbelangrijk is dat het volk zijn brood en spelen houdt. Ook als het coronagevaar geweken is en Nederland sociaal en economisch zware tijden doormaakt, is voetbal een van de belangrijkste bijzaken en afleiding in het leven. Want ook al is het volgen van een voetbalwedstrijd in een lege arena een sfeerloos en spookachtig schouwspel, het is voor veel mensen beter dan niets.

In Engeland wordt gewerkt aan een plan om in juni en juli alle resterende 92 competitiewedstrijden in de Premier League zonder publiek in Londen en in het midden van Engeland te spelen. Volgens de Britse krant The Independent is er steun voor de maatregel om alle betrokkenen (spelers, staf, scheidsrechters en tv-producenten) twee maanden in isolatie te zetten. Ze komen dan alleen hun hotels uit voor trainingen en wedstrijden en worden regelmatig getest op het coronavirus. Het geeft aan hoe ver voetbalclubs willen gaan om te overleven. Het is overigens goed nieuws voor de fans van Liverpool. Hun club heeft 25 punten voorsprong en krijgt toch de kans kampioen te worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu