Commentaar: Coalitie in Brabant moet zo snel mogelijk aan de slag. Mét Forum voor Democratie

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Het CDA in Noord-Brabant wil in het nieuwe provinciebestuur samenwerken met Forum voor Democratie.

In Limburg zit de partij al in het provinciebestuur. Noord-Brabant zou de tweede provincie zijn waar Forum in Gedeputeerde Staten komt.

Daarmee lukt het Forum voor Democratie om na de klinkende overwinning bij de laatste Statenverkiezingen zijn machtsbasis weer iets uit te bouwen.

De CDA-fractie in Noord-Brabant wil het avontuur met FvD wel aangaan, maar is zich bewust van de zorgen die er leven bij een deel van de achterban. Een groep CDA-prominenten omschrijft Thierry Baudet als een partijleider die de weg kwijt is. Dit met standpunten als het vertrek uit de NAVO en de Europese Unie, de rechtspraak aan banden en het voorstel om het onderwijs meer onder politieke controle te stellen. ‘Doe het niet’, luidt de oproep.

Achtergrond van die smeekbede is de traumatische ervaring van 2010 toen het CDA uit elkaar viel na een besluit over samenwerking met de Partij voor de Vrijheid in een nieuw kabinet. Het CDA dacht dat de PVV slechts de beperkte macht van een gedoogpartij zou hebben, maar kwam erachter dat regeren in een dergelijke constructie niet werkt. De zaak klapte alsnog. De kiezer zette het CDA bij de volgende verkiezingen op de strafbank.

Deze keer is het de stikstofcrisis die het CDA drijft naar een coalitiepartij die intern omstreden is. De Brabantse christendemocraten zien bij het bewaken van de boerenbelangen in hun provincie een betere bondgenoot in Forum dan in de andere potentiële coalitiepartij GroenLinks. Voor het CDA is het te hopen dat Baudet zijn mensen in Brabant niet te veel op de vingers kijkt en bestuurlijke afspraken van zijn partij hier respecteert. Zelf moet het CDA zich niet te veel aantrekken van Baudets ‘Haagse bombarie’. De nieuwe coalitie van CDA, VVD, Lokaal Brabant en FvD moet zo snel mogelijk aan de slag. Terecht merken de Brabantse CDA-jongeren op dat het niet meer van deze tijd is om een democratisch gekozen partij als Forum niet serieus te nemen als er zoveel mensen op hebben gestemd. Maar vooral moet het CDA beseffen dat alle energie nu moet gaan zitten in het bestrijden van de coronacrisis, die in Brabant een enorme impact op de samenleving heeft. In deze fase zitten mensen niet te wachten op politieke scherpslijperij die samenwerking in de weg staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu