Commentaar: Coronapandemie zorgt voor stille ramp achter voordeur

Foto: ANP/ Niels Wenstedt

Nu de coronapandemie in Nederland vijf weken bezig is, begint zich achter veel voordeuren een stille ramp te voltrekken. Duizenden patiënten met andere ziektes dan corona worden niet behandeld. Het is daarom hoog tijd dat de reguliere zorg weer op verantwoorde wijze opgestart wordt.

Voor acute zorg is ook tijdens corona altijd plek gebleven, maar de meeste ingeplande operaties en andere behandelingen zijn uitgesteld. Veel patiënten blijven uit zichzelf thuis. Deels uit angst voor corona, deels omdat ze de zorg niet willen belasten in deze drukke tijd. Soms ook omdat ze niet altijd goed beseffen hoe ernstig hun eigen klachten zijn.

Zo blijkt het aantal ziekenhuisopnames wegens herseninfarcten (cva’s) drastisch te zijn gedaald. Dat leidt tot sterfgevallen en blijvende invaliditeit. Hartpatiënten trekken niet aan de bel, met vergelijkbare gevolgen. Het aantal gebarsten blinde darmen is fors gegroeid, doordat mensen met een verdachte buikpijn niet naar het ziekenhuis komen. De psychiatrie en thuiszorg komen minder bij kwetsbare patiënten thuis, waardoor problemen zich opstapelen. Op landelijk en regionaal niveau werken ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners sinds het begin van de crisis nauw samen. Dat is nodig om plek te maken voor corona, om afspraken te maken over het anders inrichten van de zorg en om beschermingsmiddelen zoals mondkapjes te regelen. Ook bij het weer opstarten van de reguliere zorg wordt weer op die manier samengewerkt. Dat schiet alleen niet erg op.

De Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal, is daar terecht al wat op vooruitgelopen. In onze regio zijn immers veel oudere en kwetsbare patiënten en er heerst gelukkig nog vrij weinig corona. Het Noorden heeft de afgelopen weken een behoorlijk aantal coronapatiënten uit andere regio’s, vooral Brabant, opgenomen.

Er is de afgelopen jaren, vooral bij Treant, drastisch bezuinigd op last van de zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid. De ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen zijn afgebouwd tot weekziekenhuizen en er zijn honderden ontslagen gevallen. Het zou onverantwoord zijn om nu alleen maar coronapatiënten uit andere regio’s op te vangen en geen plek te scheppen voor andere zorg voor patiënten uit de eigen regio.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu