Commentaar: De gemeente Groningen zwabbert door de coronacrisis

Erik Wijnholds

Mondkapje op of mondkapje af: dat was deze week de kwestie.

Het groeiende aantal besmettingen met het coronavirus zorgt voor een fikse discussie over nieuwe maatregelen om een tweede golf te voorkomen.

Het is zeer wenselijk dat een nieuwe lockdown wordt vermeden. Het opnieuw afsluiten van het land of delen daarvan zou de reeds ontstane economische schade alleen maar verder vergroten.

Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, zei gisteren in deze krant dat er voor Nederland geen enkele reden is voor paniek. Ondanks de verslappende moraal bij het bewaren van afstand en het mijden van drukte ziet hij nauwelijks nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen. Nederland heeft vooral te maken met clusters van besmettingen die veroorzaakt worden door feestjes, restaurantbezoek en samenkomsten van welke aard dan ook. In zijn ogen zijn deze goed in kaart te brengen en zo te beteugelen.

Er is alle reden om in deze fase van de pandemie het hoofd koel te houden en weg te blijven bij algemene en draconische maatregelen. Er is behoefte aan duidelijke, haalbare en handhaafbare regels. Het is in die zin goed dat ruimte wordt geboden aan regionale en lokale bestuurders om te bepalen welke maatregelen het meest effectief zijn in hun regio.

De gemeente Groningen verraste daarop met nieuwe regels voor de horeca. Vanaf 1:30 uur mogen in het weekend geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten, maar wie binnen is mag binnen blijven. Het wordt steeds drukker en mensen bewaren geen afstand op de terrassen en in de rijen voor populaire café’s. In plaats van zelf al eerder te handhaven legt de gemeente nu de verantwoordelijkheid bij de ondernemers. Een bestorming van de café’s vlak voor 1:30 uur doet het ergste vrezen. De maatregel zal niets bijdragen aan het bestrijden van de verspreiding van het virus. Na het terugdraaien van het fietsplan voor de binnenstad en het alcoholverbod in het Noorderplantsoen is dit het zoveelste bewijs van het zwabberende coronabeleid van het Groningse stadsbestuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu