Commentaar: De warboel bij FvD is de zoveelste slag in het gezicht van kiezers met een slinkend vertrouwen in de parlementaire democratie

Thierry Baudet. Foto: ANP

1.057.030 mensen brachten tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 hun stem uit op Forum voor Democratie (FvD). De partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema mocht zich daardoor – even – de grootste van Nederland noemen. Sinds de verkiezingswinst van Lijst Pim Fortuyn in 2002, negen dagen na de dood van lijsttrekker Fortuyn, had zich een dergelijke politieke aardverschuiving niet meer voorgedaan.
Lees meer over
Commentaar

Zie nu eens, vier maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, het moment waarop FvD ook daar de grootste hoopte worden. Een en al chaos aan de top. Eerst Baudet weg als lijsttrekker, maar nog wel in de Tweede Kamer en beschikbaar als lijstduwer. Een dag later Baudet weg als partijvoorzitter. Vervolgens Hiddema die als politiek arbeidsongeschikt de Tweede Kamer verlaat.

En waarom? Vanwege ‘nonsens’ en ‘voorbarige conclusies’ over fascistische denkbeelden in de jeugdafdeling. Dat is althans wat Baudet zelf maandagavond via een filmpje op Twitter verklaarde. Als ‘nonsens’ een partij al in een crisis doet storten, hoe denkt die partij dan werkelijke problemen op te lossen?

De warboel is ondertussen de zoveelste slag in het gezicht van kiezers met een slinkend vertrouwen in de parlementaire democratie. Het is een nieuwe domper voor mensen die verlangen naar een radicaal andere koers en willen dat er in Den Haag, de provincies en gemeenten serieuzer naar hen wordt geluisterd.

Het is verleidelijk om FvD af te doen als een van de protestpartijen. Anders dan de PVV van Geert Wilders schermt Forum met een visie. Een visie die geïnspireerd is op cultuurpessimisme uit de jaren dertig van de vorige eeuw weliswaar, maar toch: een visie. De boegbeelden Baudet en Hiddema lieten hun kiezers ergens in geloven. Vandaar die miljoen stemmen.

Hoe het nu verder gaat met Forum, is onduidelijk. Wat staat is dat de partij de afgelopen jaren al reizend door het land meer dan veertigduizend leden heeft verzameld – in dat opzicht is FvD de grootste van het land. Er is een partijprogramma. Er is vertegenwoordiging in de Kamer en de rest van het land. Er is met Joost Eerdmans een tweede echelon.

Maar met de tumultueuze machtswisseling van de afgelopen dagen lijkt het hoogtepunt van de partij voorbij. Het forum is van een plein in een tochtige uithoek veranderd.

Nieuws

menu