Commentaar: Deur op een kier voor horeca is het proberen waard

Horecaondernemer Laurens Meyer wil op 17 januari 2021 de deuren weer openen, ongeacht wat het kabinet daarvan vindt. Foto: ANP/Sem van der Wal

,,Het is geen dreigement, dit is heel serieus.” Laurens Meyer, eigenaar van meer dan dertig horecabedrijven in Nederland, onder meer in Groningen, liet er deze week geen misverstand over bestaan. Op 17 januari heropent hij zijn bedrijven. Ook andere horecaondernemers willen die dag weer gasten ontvangen.

Waarom zij dat willen, is duidelijk. Door alle coronamaatregelen – intelligent, versoepeld, streng, strenger, strengst – lopen cafés en restaurants sinds maart veel inkomsten mis. Tegelijkertijd worden wel kosten gemaakt en zijn extra uitgaven gedaan om coronabesmettingen tegen te gaan.

Meyer vatte de situatie aldus samen: ,,Mensen zijn echt in paniek en zien geen andere uitweg meer.” Zo geredeneerd lijkt de heropening een kwestie van noodweer. Toch is het wel degelijk een dreigement, want niet zonder gevaar. Het is zelfs het tweede dreigement van Meyer. Begin mei kondigde hij ook al een heropening aan, toen om meer rijkssteun af te dwingen.

Het is verstandig dat de Drentse en Groningse afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zich niet laten meeslepen door Meyer. Hoe groot de nood onder de leden ook is, KHN blijft gehoorzaam aan de overheid, hoeder van de openbare veiligheid en verstrekker van vergunningen. Terecht wordt het belang van gezondheid boven geld gesteld.

Donderdag lekte een kabinetsvoornemen uit voor meer noodsteun aan de horeca. Dat is goed nieuws voor de getroffen ondernemers, al zal de behoefte aan versoepeling er niet minder van worden. Als winkels en horeca-afdelingen in hotels wel open mogen zijn, maar de restaurants niet, terwijl gezelschappen van twee of drie personen veilig en netjes bediend kunnen worden, duidt dat nog steeds op willekeur.

Toen de PVV op 14 oktober een motie indiende om restaurants open te houden, was dat te vroeg. De tweede besmettingsgolf piekte tien dagen later. Het voorstel van van D66 om bij wijze van proef een aantal zaken te heropenen lijkt beter getimed. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen daalt sinds 24 oktober, volgens een verraderlijk grillige lijn.

Het door D66 voorgestelde experiment doet de willekeur niet verdwijnen. Maar het is het proberen waard. Wellicht dringt de deur op een kier de temperatuur in de horeca iets omlaag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu