Commentaar: Echt gezond verstand is niet te koop. Nergens. Dit in tegenstelling tot onzin

Ophef over verkoop van het blad Gezond Verstand bij de Bruna. Foto: Archief DVHN/Kees van de Veen

Afgelopen voorjaar werden op verschillende plaatsen gratis exemplaren van De andere krant uitgedeeld. In Drenthe en Groningen gebeurde dat niet toevallig op 5 mei, Bevrijdingsdag. De krantenmakers meenden dat ‘de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden en de plannen die er liggen op gespannen voet staan met onze onvervreemdbare mensenrechten.’
Lees meer over
Commentaar

Eén van de makers van De andere krant , Karel van Wolferen, is recent een nieuw blad begonnen, Gezond verstand . Naar verluidt zal het vandaag landelijk beschikbaar komen. Dit keer tegen betaling, via reguliere boekhandels.

Nog voor het brede publiek zich een mening over de inhoud kan vormen, is ophef over Gezond verstand ontstaan. Deze krant meldde dat Kamerleden van GroenLinks het blad betichten van het verspreiden van desinformatie en stemmingmakerij. D66 is van mening dat boekhandels vanwege hun maatschappelijke verantwoordelijkheid het blad moeten weren.

Eerder berichtte NRC/Handelsblad dat Van Wolferen en diens zakelijke compaan banden onderhouden met Russen die van buitenlandse inmenging worden beschuldigd. Columnist Maxim Februari suggereerde dinsdag op basis van cv’s van het duo een link met de energie-industrie en hintte richting Gazprom.

Het is in deze woelige tijd goed voor te stellen dat dergelijke dwarsverbanden zorgen baren. Tegelijkertijd is het niet nieuw dat achter media-initiatieven financiële en politieke belangen schuil gaan. Ook niet nieuw is dat politici afwijkende geluiden willen wegdrukken en sommige media liever zien zwijgen.

De juiste reactie op Gezond verstand en de bereidheid het blad te verkopen, hoeft om die reden evenmin nieuw te zijn. Desinformatie, stemmingmakerij en complottheorieën zijn pas strafbaar als aantoonbaar sprake is van laster of aanzetten tot geweld. Zolang boekhandels zich aan de wet houden, mogen ze lectuur met een vreemde mening in de schappen leggen.

Het lijkt misschien een grote sprong, maar de ‘simpele boodschap’ van premier Rutte na de aangifte van de Turkse president Erdogan tegen cartoonpropagandist Geert Wilders past ook hier: ,,In Nederland is vrijheid van meningsuiting het hoogste goed.”

Echt gezond verstand is niet te koop. Nergens. Dit in tegenstelling tot onzin.

Nieuws

Meest gelezen

menu