Commentaar: Economische zorgcrisis

Zonder extra miljoenen zal er in ziekenhuizen flink moeten worden bezuinigd. Foto: Lex van Lieshout ANP XTRA

De gevolgen van de coronacrisis voor de Nederlandse economie lijken toch iets minder ernstig te worden dan het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder voorspelde.

Het CBS becijferde dat de economie afgelopen halfjaar met 10 procent is gekrompen. Volgens het Centraal Planbureau gaat de economie dit hele jaar met 5 procent krimpen en komt er komend jaar zelfs weer een groei van 3 procent.

Voor Noord-Nederland zijn de gevolgen tot nu toe nog erg onzeker. De werkloosheid daalt in deze regio minder sterk dan in andere regio’s, grotendeels doordat hier naar verhouding meer mensen bij de overheid en in de zorg werken. Die sectoren draaien nu nog gewoon door. Als de crisis echter langer doorgaat, zullen ook deze sectoren er iets van kunnen gaan voelen.

Er is in Nederland nog steeds weinig enthousiasme in de politiek om de begrotingstekorten flink te laten oplopen, dus zal zo’n crisis in de ‘echte’ economie na enige tijd ook voelbaar worden in de ‘overheidseconomie’. Wat dat betreft is de soap rond de mislukte stemming in de Tweede Kamer over de motie om de zorgsalarissen te verhogen vorige week een voorbode.

Een meerderheid in de Kamer wil die salarissen gewoon niet verhogen omdat dan ook de gehele zorguitgaven fors omhoog zouden moeten. Die politieke keuze willen de regeringspartijen niet maken.

Als er geen extra miljarden euro’s naar de gezondheidszorg gaan, zullen de ziekenhuizen en andere zorginstellingen behoorlijk moeten bezuinigen de komende tijd. De extra ‘coronakosten’ en de al beloofde CAO-stijging moeten allemaal uit de huidige zorgbegroting komen. Daar zou een extra salarisverhoging nog overheen komen. Wie de zorgverzekeraars dezer dagen beluistert, merkt van die zijde ook weinig enthousiasme om de zorgkosten verder op te laten lopen.

Dat maakt dat de kans aanzienlijk is dat de zorgsector de coronacrisis nog jaren in de portemonnee blijft voelen. Terwijl de rest van de economie in met name West-Nederland wellicht volgend jaar alweer opveert, zou het zomaar kunnen dat de crisis in de gezondheidszorg en daarmee ook een belangrijk deel van de economie in Noord-Nederland nog jaren naschokken geeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu