Commentaar: Excuses van minister Ferd Grapperhaus schieten tekort

Minister Ferd Grapperhaus staat de pers te woord. Foto ANP/Jeroen Jumelet

Twee weken geleden trad de Ierse minister voor landbouw af. Hij deed dat na ophef over zijn aanwezigheid tijdens een diner dat vanwege de Ierse coronaregels niet had mogen plaatsvinden.

Een paar dagen later trad een Ierse EU-commissaris af. Hij was bij het verboden diner aangeschoven na een reis vanuit België en had om die reden eerst een tijdje in quarantaine gemoeten.

Zowel de minister als de commissaris stapte uit eigen beweging op. Uiteraard ging daar veel kritiek en politieke druk aan vooraf. Uiteindelijk gingen ze bij zichzelf te rade en kwamen tot de conclusie dat ze grote schade hebben aangericht bij zichzelf en, erger, bij de publieke zaak die ze wilden dienen: verlies van gezag, vertrouwen en geloofwaardigheid.

Justitieminister Ferd Grapperhaus was er snel bij toen duidelijk werd dat anderhalve week geleden tijdens zijn trouwdag de coronaregels waren overtreden. De excuses klonken oprecht. Hij had zijn best gedaan alles goed te laten verlopen. Toch ging het mis. Een overtreding is zo gemaakt. Niets menselijks is ons vreemd. Met de steun van premier Rutte en het overmaken van twee keer spijtgeld aan het Rode Kruis leek de kous daarmee af.

Inmiddels is de kous weer aan. De verontwaardiging op sociale media is overgeslagen naar de echte wereld. Eerst was er kritiek van de horeca, waar coronaregels nauwelijks zijn te handhaven. Daarna klonk de roep om een strafblad, omdat het departement van Grapperhaus in coronatijd nogal kwistig is met strafbladen. Dinsdag werd bekend dat handhavers het sinds de bruiloft moeilijk vinden om nog coronaboetes uit te schrijven.

Het gezag van Grapperhaus neemt steeds meer af.

Nu is het niet aan de samenleving om te bepalen wanneer een minister moet aftreden. Er zijn andere wegen die naar de uitgang leiden, zoals het opzeggen van het vertrouwen door het parlement. Op dit moment is ook dat nog niet aan de orde.

Wel aan de orde is een groeiend aantal parlementsleden met vragen over de positie van de minister. Is Grapperhaus nog steeds de beste man op een cruciale kabinetsplek in crisistijd? Iemand die anderen met recht aso’s mag noemen als zij privéfeestjes geven en – ook per ongeluk – de afstandsregel aan hun laars lappen?

Vooralsnog is het antwoord aan de minister. In Ierland kennen ze het al.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu