Commentaar: Famke Louise, Gommers en de perfecte rel

Famke Louise 'mentaal kapotgemaakt' na pleidooi in Jinek ANP

De onder jongeren zeer populaire popzangeres en YouTube-sensatie Famke Louise gaf vorige maand aan zich niet meer te willen houden aan de coronaregels van de overheid. Ze schaarde zich achter de ‘ik doe niet meer mee’-actie op sociale media.
Lees meer over
Commentaar

Famke Louise, met een miljoen volgers op Instagram een regelrechte influencer, vroeg bij Eva Jinek om begrip van de overheid voor iedereen die flink geraakt wordt door de coronacrisis. Dat haar oproep kon worden uitgelegd als burgerlijke ongehoorzaamheid en tot meer besmettingen zou kunnen leiden, deerde haar op dat moment niet. Ze had #ikdoenietmeermee gebruikt om haar punt te kunnen maken in de media.

Famke Louis was de gebeten hond en nam al snel afstand van de hashtag. Ze beloofde zich beter te laten voorlichten. Enkele weken na de rel is van de nood een deugd gemaakt. Het twistgesprek bij Jinek met Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, kreeg een interessant vervolg.

Gommers stond direct open voor een dialoog en dat was heel slim. In plaats van Famke Louise verder de les te lezen, zocht hij de samenwerking. Na een goed gesprek starten de twee een coronacampagne, een YouTube-serie waarin jongeren en influencers kritische vragen kunnen stellen aan experts.

De open houding van Gommers betaalt zich voorlopig meer dan uit. Eerder vroeg de ic-arts zich af hoe hij jongeren kan bereiken die de 1,5 metermaatregel niet meer trekken. Hij maakte Instagram aan en door zijn discussie met Famke Louise was hij in twee dagen tijd maar liefst 236.000 volgers rijker.

Als dat aantal flink blijft stijgen, heeft hij toegang tot een interessante doelgroep. Natuurlijk zou Gommers ook kunnen denken: klus geklaard, eind goed, al goed. Maar dat zou een gemiste kans zijn. Voor Gommers is het de kunst de aandacht vast te houden van jongeren die chagrijnig, wanhopig of rebels worden van alle coromamaatregelen.

 De man is vanaf nu niet alleen maar lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat Rutte adviseert. Hij staat ook voor de uitdaging om zijn nieuwe platform optimaal te benutten. Dat kan door met andere jonge influencers het onderwerp beet te pakken. Als het hem lukt ook bij hen in de schijnwerpers te komen, kan hij nog lang die toegankelijke verbindende deskundige blijven.

Nieuws

Meest gelezen

menu