Commentaar: Gedeeltelijke lockdown: bijzonder spijtig dat het zo ver moest komen

Nederland gaat in een gedeeltelijke lockdown om te voorkomen dat de gezondheidszorg compleet vastloopt door het coronavirus.

 Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland. Foto: ANP/Bart Maat

Met die harde boodschap lieten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond duidelijk blijken wat belangrijker is voor de samenleving. Restaurants en cafés kunnen wel even dicht, we kunnen allemaal mondkapjes gaan dragen in de winkel en stoppen met teamsporten. Vervelend en voor ondernemers zelfs bijzonder pijnlijk. Maar het over de kling jagen van de ziekenhuiszorg zou pas echt ontwrichtende gevolgen hebben.

Het is bijzonder spijtig dat het zo ver heeft moeten komen. Rutte en De Jonge hebben de bevolking persconferentie na persconferentie opgeroepen zich beter aan de gedragsregels te houden.

Dat is onvoldoende gelukt, kan iedereen om zich heen zien aan de drukte op straat. Het aantal besmettingen loopt niet vanzelf zo sterk op. Een aantal weken na de explosie aan besmettingen begon ook het aantal ziekenhuisopnames op te lopen en nu ook het aantal sterfgevallen. In de ziekenhuizen zien we nu wat het kabinet noemt ‘het verraderlijke van exponentiële groei’.

Je kan er natuurlijk over discussiëren of het niet anders had gekund. Had het kabinet niet eerder kunnen ingrijpen? Vast, maar blijkbaar was er onvoldoende politiek draagvlak. Hadden we als Nederland niet voor deze crisis kunnen zorgen voor een veel ruimere ziekenhuiscapaciteit? Hadden we niet meer gespecialiseerd zorgpersoneel kunnen opleiden? Mogelijk. Maar het is nu te laat dat op stel en sprong te veranderen.

Ook het uitbreiden van de capaciteit van de GGD’s is nu even een gepasseerd station. Er komen dagelijks zo veel besmettingen bij, in het hele land, dat de bron- en contactonderzoekers van de GGD’s het zicht op het virus steeds meer verliezen.

Het is te hopen dat iedereen zich beter aan de gedragsregels gaan houden nu het kabinet meer duidelijkheid biedt. De maatregelen leiden ongetwijfeld nog tot heftige debatten, maar uiteindelijk zitten we toch in hetzelfde schuitje.

Als het de komende weken niet lukt het aantal sociale contacten van mensen drastisch te verminderen, dreigt alsnog een echte lockdown, daar lieten de bewindslieden ook weinig twijfel over bestaan. Ook mensen die misschien minder geloven in de schadelijkheid van het coronavirus, hebben er belang bij die lockdown te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu