Commentaar: Gitzwart

Een uitgestorven terras van strandpaviljoen de Marlijn op Schiermonnikoog. Foto: Ilja Zonneveld

Naarmate de coronacrisis langer duurt, wordt steeds manifester hoe groot de impact is op de economie. Een half miljoen bedrijven zit inmiddels diep in de problemen, zeggen onderzoekers. En het gaat al lang niet meer om het café om de hoek, het restaurant, de kapper en de camping; bedrijven met vaak maar weinig reserves. Ook transporteurs, productiebedrijven en dienstverleners staat het water aan de lippen.

De vraag is al lang niet meer of ons land – en de rest van Europa – in een recessie belandt, maar hoe groot de dip zal zijn. Wat dat betreft zijn recente studies van de grootbanken niet bepaald hoopvol. ABN Amro kwam afgelopen week uit op een krimp van de economie van 3,5 procent. De ING schat de situatie minder zonnig in en noemde begin deze week een cijfer van min 8 procent. De bank onderbouwde dat met de constatering dat al meer dan 20 procent van ons bedrijfsleven op zijn gat ligt.

Ook de Rabobank vindt een forse terugval van de economie aannemelijk en begroot de krimp op 5 procent – in het beste geval. Wanneer de lockdown langer duurt, bijvoorbeeld tot na de zomer, voorziet de instelling een gitzwart scenario en rekent met een negatieve groei van 14 procent. Iets dat we met alle macht moeten voorkomen, zeggen de bankiers er onderkoeld bij.

Noord-Nederland kan weliswaar niet bogen op een indrukwekkende immuniteit voor het virus, maar verkeert in een relatief gunstige positie om de financiële storm te trotseren. Onze economie is vooral afhankelijk van overheidsuitgaven en minder van de export. Daardoor komt de stagnerende wereldhandel hier minder hard aan. Uiteindelijk zal het noodweer ons echter ook bereiken, omdat de overbevraagde overheid de broekriem aanhaalt. En dan zullen de gevolgen ook hier ernstig zijn.

Het goede nieuws is dat het nog lang niet zover is. De kans is reëel dat het coronavirus de komende tijd tot op zekere hoogte onder controle kan worden gebracht, waardoor de strenge isolatiemaatregelen versoepeld kunnen worden. Dat geeft lucht aan de samenleving en het bedrijfsleven. Die laatste kan de ruimte gebruiken om na de lockdown op volle kracht voorwaarts te gaan en zo in de resterende maanden van het jaar iets van de verliezen goed te maken. Laten we hopen dat dit scenario realiteit wordt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu