Commentaar: Groeiende kloof tussen rijk en arm is een urgent probleem

Foto: Archief DVHN

De meeste rijkaards zijn de coronacrisis lachend doorgekomen, leert een onderzoek van zakenbank UBS en accountantskantoor PWC. Nog nooit was hun vermogen zo groot.

Ruim tweeduizend miljardairs waren eind juli goed voor meer dan 8500 miljard euro. Dat is bijna 1800 miljard meer dan in 2019. Een groot deel van hun bezit is gestald op de beurs. Ook gefortuneerde Nederlanders boerden goed. Ze gingen er zo’n 9 miljard euro op vooruit en bezitten nu samen 33,5 miljard euro.

Dus terwijl landen en economieën worstelen om niet kopje onder te gaan door de wereldwijde coronapandemie en vele honderdduizenden werknemers hun baan en inkomen hebben verloren of dreigen te verliezen, plust de vermogende elite.

Wie de beurs volgt, weet dat de ophoping van kapitaal bij de superrijken geen verrassing is. Al geruime tijd steken veel overheden grote bedragen in de economieën van hun respectievelijke landen om die aan de praat te houden.

Een substantieel deel van dat geld spoelt vroeg of laat aan op de aandelenbeurs en stuwt daar de koersen op – waardoor de rijken nog rijker worden. Dat de beurskoersen nu pieken ondanks de grote problemen door corona wijst er overigens weer op dat de aandelenmarkten volledig zijn losgezongen van de echte economie.

Een van de lastigste problemen van de moderne samenleving is dat er grote vermogens zijn gestald op plekken waar ze niet of nauwelijks nuttig zijn voor de economie. Megabedragen worden geïnvesteerd in allerlei financiële producten in plaats van in innovatie, bedrijven, mensen en natuur. Kapitaal wordt zo afgetapt door de almaar uitdijende financiële sector, op zoek naar nog meer rendement.

Niet alleen de rijken profiteren daar trouwens van. Ook financiële instellingen, pensioenfondsen en overheden zijn er van afhankelijk. Kleine beleggers kunnen er net zo goed hun voordeel mee doen.

Dat alles maakt het moeilijk iets aan die uitwassen te doen. Een hogere belasting op vermogen en winst en een lagere belasting op lonen zou al een verschil maken. Maar om het urgente probleem van de toenemende ongelijkheid tussen mensen met veel bezit en mensen met veel schulden op te lossen is er meer nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu