Commentaar: Het hart van Emmen bestaat nu uit een zieltogend terrein met goed bedoelde antikraak-initiatieven

Het Biochron aan de voorkant van de voormalige Emmer dierentuin. Foto: DvhN

Lees meer over
Commentaar

Triest. Met dat woord karakteriseerde kunstenaar en galeriehouder Ingo Leth maandagavond de handelwijze van de gemeente Emmen rondom het Biochron, ooit het paradepaardje van Dierenpark Emmen, nu de entree van het Rensenpark.

De gemeente wil het pand weg hebben. Het onderhoud is zo duur dat de huuropbrengsten erbij in het niet vallen. Wat te doen met de huurders, onder wie dus Leth, die in 2017 op basis van zijn pionierswerk voor het Rensenpark uitgeroepen werd tot Emmenaar van het jaar? Vele gesprekken en voorstellen ten spijt staat alleen de sloop vast. Er komt gras voor in de plaats.

Een lokaal probleem, zou je zeggen. Helemaal vergeleken met de coronazorgen die op dit moment spelen, niet alleen in Zuidoost-Drenthe maar ook daarbuiten. Toch is de kwestie van het Rensenpark interessant, ook omdat het iets zegt over Drentse ambities die niet worden waargemaakt. Denk aan de ijsbaan in Hoogeveen en de toeristisch-recreatieve zone bij Assen.

Emmen kocht het park in 2012 voor zestig miljoen euro om een kilometer verderop Wildlands mogelijk te maken. Die transactie ging gepaard met onder meer de belofte dat de leegte zou worden gevuld met kunst, cultuur en innovatie. Acht jaar verder is daar schrikbarend weinig van terechtgekomen.

Het hart van Emmen, ooit goed voor jaarlijks een miljoen betalende bezoekers, bestaat nu uit een twaalf hectares tellend zieltogend terrein met goed bedoelde antikraak-initiatieven. En Wildlands? Wegens tegenvallende resultaten is ook dat inmiddels eigendom van de gemeente. Die al ruim voor de coronacrisis tegen de bodem van de geldkist aankeek.

Had het anders gemoeten? Een meerderheid van de gemeenteraad stemde destijds in met de grootste investering ooit in Emmen. Had het anders gekund? Ja. Maar daar is niet voor gekozen. Het moest en zou groter. En beter. En duurder. Emmen is er misschien iets mooier van geworden, maar bovenal armer.

Wethouder Jisse Otter pareerde maandag de kritiek op de gemeentelijke opstelling. Alles wat door anderen voor het Biochron is bedacht en geopperd is financieel niet reëel, betoogde hij. „Je kunt wel iets willen, maar dan moet het ook wel kunnen.”

Het zijn machteloze woorden die we de komende jaren nog vaker zullen horen. Dat is inderdaad triest.

Nieuws

Meest gelezen

menu