Commentaar: Het wordt een mooi pinksterweekend, zeker als we ons gezonde verstand gebruiken

Die Alte Scheune ontpopte zich tot brandhaard van corona in de regio Leer. Videostill: YouTube/ NonstopNews Leer

De weergoden zijn ons welgezind. Het wordt een mooi en aangenaam pinksterweekend. Met als toetje op maandag, tweede pinksterdag, de verruiming van verschillende coronamaatregelen. Versoepelingen waar veel mensen reikhalzend naar uitgekeken hebben. We mogen maandag weer naar terrassen, cafés en restaurants. De bioscopen en theaters gaan open. Binnen en buiten kunnen we met meer mensen afspreken en er gaan meer treinen en bussen rijden. Passagiers moeten dan wel een mondkapje op. Ook gaan middelbare scholen weer open.

Het voelt het alsof we eropuit mogen. De combinatie met het mooie weer maakt de overgang naar het nieuwe coronaregime extra spannend. De verruiming gaat nog steeds gepaard met veel regels, maar zijn we straks niet allemaal te enthousiast, zo enthousiast dat het op populaire plekken onverantwoord druk wordt?

Een etentje in een restaurant vlak over de grens in Leer laat zien wat de effecten van overmoed zijn. Veertien dagen geleden besmette een persoon tijdens een feestje verschillende mensen. Het virus verspreidde zich als een olievlek. Van ruim dertig mensen is inmiddels vastgesteld dat ze besmet zijn en meer dan 200 mensen zitten noodgedwongen in quarantaine.

Ondertussen discussiëren virologen over de vraag of het virus zich via deeltjes in de lucht kan verplaatsen. Veel is nog onbekend. Covid-19 is nieuw, ook voor deskundigen. Zij leren elke dag, maar weten ook nog weinig zeker over de gedragingen van het virus en de overdracht van mens naar mens. We weten wel vrij zeker welke voorzorgsmaatregelen verstandig zijn: afstand bewaren, met veel mensen kleine ruimtes vermijden en handen wassen en nog eens handen wassen.

Gemeenten hebben al laten weten dat ze vanaf maandag niet op grote schaal gaan controleren. Ze rekenen op het gezonde verstand en de verantwoordelijkheid van eenieder.

Met het voorval in Leer in het achterhoofd moet dat geen enkele moeite kosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
menu