Commentaar: Inschattingsfouten rond vakantiereis koning Willem-Alexander

In deze villa had de koning deze week een vakantie willen doorbrengen. Foto: Robin van Lonkhuijsen

Premier Mark Rutte zag zich in een week tijd tweemaal gedwongen toe te geven dat hij een fout heeft gemaakt.

Eerst in het coronadebat in de Tweede Kamer, waar hij erkende dat het kabinet eerder met duidelijke maatregelen had moeten komen. Vervolgens in een brief aan diezelfde Tweede Kamer waarmee hij toegaf niet de juiste inschatting te hebben gemaakt bij de reis van koning Willem-Alexander en diens gezin naar hun Griekse vakantiewoning.

Dat de koninklijke familie blijkbaar niet uit zichzelf bedacht had dat een vliegreis naar Griekenland niet het juiste signaal is in deze tijd van strenge coronamaatregelen is opmerkelijk. Maar het kabinet is voor dat handelen verantwoordelijk.

Vrijdag had het er nog alle schijn van dat vice-premier Hugo de Jonge tijdens de wekelijkse persconferentie niet op de hoogte was van het koninklijke vakantiereisje. Al snel bleek dat premier Rutte wel degelijk weet had van de koninklijke vakantieplannen.

Het siert de premier dat hij zo helder gemaakte fouten toegeeft en bereid is zijn excuses aan te bieden. Het coronabeleid van het kabinet oogt rommelig had sneller en daadkrachtiger gemoeten. Het was beter geweest als de premier de koning te verstaan had gegeven dat de reis naar Griekenland niet gepast was.

Toch zal menigeen met een onbevredigend gevoel achterblijven. Hoe lastig de omstandigheden ook zijn voor dit kabinet, de erkenning dat de bewindslieden verkeerde inschattingen en fouten maken, geeft bepaald geen gevoel van vertrouwen en veiligheid. Terwijl we daar in deze periode juist grote behoefte aan is.

Dat zowel Rutte als de koninklijke familie in eerste instantie meenden dat een trip naar Griekenland geen probleem zou zijn, toont ook een ander zwak punt in het beleid aan. De regels zijn niet duidelijk genoeg.

Strikt genomen was de vakantievlucht toegestaan, want vakantiereizen zijn immers voor iedereen toegestaan in deze tijd. Tegelijk geldt echter het dringende advies om thuis te blijven en alleen noodzakelijke reizen te maken.

De vraag is dan hoe zwaar dringende adviezen gelden. Als zelfs het kabinet en de koninklijke familie worstelen met de interpretatie van de regels, hoe moet dat dan voor de rest van de bevolking zijn? Meer helderheid over vakantiereizen in coronatijd zou voor iedereen beter zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Commentaar
menu