Commentaar: Inzet coronatests loopt moeizaam, GGD's reageren laconiek

Foto: Pixabay

Het kabinetsbeleid rond het opsporen, testen en isoleren van coronapatiënten blijft moeilijk te begrijpen. De GGD’s die het testbeleid in heel Nederland moeten uitvoeren, blijken er nog niet klaar voor te zijn en wachten op landelijke richtlijnen, meldde de NOS gisteren weer eens. De afgelopen maanden is al vaker gebleken dat de GGD’s wel erg terughoudend zijn met het testen op corona. De reacties van de GGD’s, het RIVM en het kabinet op de vraag waarom dat zo moeizaam loopt, zijn niet helder en komen laconiek over. 

Nog steeds is het voor gewone patiënten met corona-achtige verschijnselen niet mogelijk zich te laten testen. Zelfs niet in Groningen, de provincie met de minste besmettingen van het land. Er zijn landelijke richtlijnen dat huisartsen alleen patiënten uit de risicogroepen mogen testen, zoals mensen boven de 70 jaar.

Aan het begin van de coronacrisis besloten het UMCG en vervolgens langzaam maar zeker ook de noordelijke GGD’s om meer te gaan testen dan de landelijke richtlijnen. De GGD’s in het Noorden zeggen dat ze de afgelopen maanden ook contactonderzoek en brononderzoek zijn blijven doen. Dat onderzoek doen veel andere GGD’s in het land ook al maanden niet meer, met als argument dat het te druk zou worden. 

Het kabinet zou alles op alles moeten zetten het aantal besmettingen in Nederland de komende zomermaanden zo laag mogelijk te krijgen. Want de kans is bijzonder groot dat het virus vanaf het najaar weer op zal laaien. De belofte dat er meer getest gaat worden, ook bij gewone patiënten, moet eindelijk eens in praktijk gebracht worden. En vervolgens moeten de GGD’s overal aan contactonderzoek gaan doen. Een tekort aan personeel kan geen argument zijn in deze tijd. 

Als het weer bij loze beloftes van het kabinet blijft op dit terrein, moeten de noordelijke gemeenten misschien maar eens in actie gaan komen. De GGD’s worden immers bestuurd door die gemeenten. Tot nu toe lijken de GGD Groningen, Drenthe en Friesland slaafs het landelijke beleid te volgen. Initiatieven om in het Noorden een eigen koers te varen en dus meer te testen, zijn tot nu toe vooral van het UMCG uit gegaan. Je zou van gekozen volksvertegenwoordigers in het Noorden een actievere houding verwachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Commentaar
Coronavirus
menu